EPA
NOS Nieuws

Aanslag op legerbasis Florida opgeëist door al-Qaida

De aanslag op een vliegbasis in Florida, waarbij in december drie mensen werden doodgeschoten, is opgeëist door een afdeling van al-Qaida. Dat zegt de leider van de terreurorganisatie in een videoboodschap.

Begin december opende een 21-jarige Saudiër het vuur op de vliegbasis Pensacola, waar hij een militaire training volgde. Drie mensen kwamen daarbij om en er vielen acht gewonden. De politie schoot de man daarna dood. De autoriteiten gingen al snel uit van een terroristisch motief, maar de aanslag was nog niet opgeëist.

'Held en martelaar'

De boodschap van ongeveer 18 minuten is ingesproken door Qassim al-Rimi, de leider van de al-Qaida-afdeling voor het Arabische schiereiland, AQAP. Hij noemt de aanslagpleger een "martelaar, held en moedige ridder". Ook roept hij aanhangers op tot meer aanslagen.

De echtheid van de video kan nog niet worden vastgesteld. Ook is niet duidelijk wanneer de boodschap is opgenomen. De Amerikaanse overheid heeft niet gereageerd op de claim.

Volgens de Amerikaanse jihadmonitor SITE Intelligence Group lijkt het erop dat een deel van de boodschap al in oktober is opgenomen, voor de aanslag op de vliegbasis dus. Mogelijk is die aanslag uitgesteld, schrijft SITE-directeur Rita Katz op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl