De verkeerstoren van Lelystad Airport
NOS NieuwsAangepast

Minister deelde berekeningen Lelystad niet met Kamer

Minister Van Nieuwenhuizen heeft berekeningen over vliegveld Lelystad niet met de Kamer gedeeld. Het gaat om informatie over de toename van het verkeer rond de nieuwe luchthaven en de gevolgen daarvan voor de stikstofuitstoot. De minister liet daar afgelopen zomer met spoed onderzoek naar doen.

Het RIVM, het instituut dat alle stikstofgegevens verzamelt en berekent, ontving de berekeningen wel, de Tweede Kamer niet. De berekeningen zijn niet openbaar gemaakt.

Kamerleden vroegen sinds de zomer meermalen om zulke informatie. Parlementariërs van onder meer D66 en GroenLinks zijn verontwaardigd en willen zo snel mogelijk tekst en uitleg van de minister. Die zegt dat het onderzoek maar een onderdeel is van een groter onderzoek en daarom nog niet naar de Kamer is gestuurd.

Spoedonderzoek

De opening van vliegveld Lelystad, bedoeld om de vakantievluchten vanaf het drukke Schiphol te spreiden, zou oorspronkelijk in 2018 zijn maar werd al twee keer uitgesteld, onder meer door Europese regels.

Nadat de Raad van State had geoordeeld dat het beleid om stikstof terug te dringen niet deugde, kwam er een nieuw probleem bij.

Minister Van Nieuwenhuizen liet, naar nu blijkt, deze zomer spoedonderzoek doen om de verkeersstromen en het effect op de stikstofuitstoot in kaart te brengen. Ze vroeg het Leidse onderzoeksbureau 4Cast te kijken naar de toename van het wegverkeer als Lelystad open zou gaan.

Actiegroepen wezen er al op dat volgens hen de stikstofuitstoot niet goed was onderzocht. Begin dit jaar concludeerde de commissie-Remkes dat de luchtvaart alleen mag groeien als de uitstoot van stikstof daalt.

'Niet de bedoeling'

GroenLinks-Kamerlid Kröger wil zo snel mogelijk in debat met de minister. "Transparantie is van het grootste belang. In zo'n gevoelig dossier waar al zoveel is misgegaan blijkt nu weer dat belangrijke informatie niet is gedeeld".

D66-Kamerlid Paternotte vindt het "niet de bedoeling" dat de Kamer niet over de laatste cijfers beschikt. "Het lijkt mij goed als de minister de schijn dat zij dingen wil vertragen wegneemt."

De reactie van minister Van Nieuwenhuizen:

Van Nieuwenhuizen: aan losse partjes heeft Kamer niets

Minister Van Nieuwenhuizen (VVD) zegt het wantrouwen op het luchtvaartdossier te begrijpen. "Het is in het verleden ook weleens misgegaan met gegevens. Daar ben ik me zeer van bewust, daarom moeten wij juist onze uiterste best doen om alles zo goed mogelijk te onderzoeken."

Losse partjes

De Kamer hoeft zich volgens van Nieuwenhuizen geen zorgen te maken dat informatie niet gedeeld wordt. "Het is maar één bouwsteentje van het geheel. De Kamer heeft er niets aan als ik allerlei losse partjes met informatie naar de Kamer ga sturen." De minister zegt de getallen van het bewuste verkeersonderzoek ook niet "zo even paraat te hebben".

Politiek verslaggever Ron Fresen: "Het gaat hier om een onderwerp met grote belangen. Simpelweg kan je zeggen, hoe meer stikstofuitstoot er is, hoe moeilijker het wordt om de luchthaven dit jaar geopend te krijgen. Het is dus logisch dat de voorstanders van de luchthaven niet zitten te wachten op cijfers die het moeilijker maken. Daar zit ook het wantrouwen richting minister. De luchthaven gaat struikelend naar een opening, als die er al komt tenminste."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl