Pinautomaten van ING
NOS NieuwsAangepast

ING maakt 4,8 miljard winst; klanten blijven spaargeld brengen

De grootste bank van Nederland, ING, heeft de winst afgelopen jaar redelijk op peil gehouden ondanks de kosten vanwege de extreme rentetarieven. Over 2019 was de winst 4,8 miljard euro, tegen 4,7 miljard een jaar eerder.

Klanten krijgen nauwelijks meer rente op hun spaargeld, maar toch blijven ze geld naar de bank brengen. ING kreeg er wereldwijd meer dan 20 miljard euro aan spaargeld bij. Wereldwijd kwamen er 830.000 klanten bij. De bank heeft bijna 39 miljoen klanten in meer dan veertig landen.

Het zijn voor banken uitdagende omstandigheden, zegt ING-bestuursvoorzitter Hamers. Ze zijn verplicht een deel van hun spaargeld bij de Europese Centrale Bank te stallen en daarover moeten ze rente betalen. Dat kost banken dus geld, waar het jarenlang juist rendabel was om het geld daar te stallen.

Dat consumenten blijven sparen ondanks de lage rente die ze ervoor krijgen, verbaast Hamers niet. "Door het beleid van de Europese Centrale Bank zijn consumenten niet meer zo zeker van de waarde van hun pensioenen en de waarde van hun gespaarde appeltje voor de dorst", zei Hamers in het NOS Radio 1 Journaal.

"De Europese Centrale Bank wil dat ze geld gaan uitgeven, maar wij denken dat consumenten juist steeds meer gaan sparen om zeker te weten dat ze later voldoende geld hebben."

Slechte leningen

In het laatste kwartaal liepen de kosten bij ING op. Deels vanwege strengere controles op witwassen, maar ook werd er meer geld opzijgezet vanwege slechte leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. In het vierde kwartaal ging het om een bedrag van meer dan 400 miljoen euro. Ter vergelijking, hetzelfde kwartaal een jaar eerder werd er 242 miljoen voor gereserveerd.

"Het zijn heel specifieke klanten", zegt Hamers. Er valt geen trend in te ontdekken. "Sommigen hebben last van de handelsspanning tussen de VS en China, anderen hebben last van disruptie in hun industrie. Het is een heel divers beeld."

Volgens hem zegt het iets over de toestand in de wereld, "Die is minder voorspelbaar geworden. Je moet als bank of bedrijf proberen flexibel te blijven en in te spelen op continu veranderende omstandigheden."

De winst van ING liep in de laatste maanden van het jaar terug in vergelijking met een jaar eerder. Over het hele jaar gezien was er nog wel sprake van een toename, deels doordat er meer werd verdiend aan leningen en door goede resultaten op de financiële markten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl