Vuurwerkdebat Tweede Kamer
NOS Nieuws

Kabinet botst met VVD over compensatie vuurwerkbranche

Het kabinet blijft erbij dat er geen financiële vergoeding hoeft te komen voor de vuurwerkbranche. Regeringspartij VVD vindt juist dat ondernemers gecompenseerd moeten worden voor het aankomende verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk.

Daarmee staat de fractie diametraal tegenover het kabinet. Premier Rutte benadrukte vrijdag dat het vuurwerkverbod valt onder het ondernemersrisico en minister Van Veldhoven herhaalde dat vandaag in de Tweede Kamer.

In het Kamerdebat over vuurwerk benadrukte VVD-woordvoerder Yesilgöz dat vuurwerkhandelaren vaak kleine ondernemers zijn, voor wie de jaarlijkse verkoop van vuurwerk een groot deel van hun omzet uitmaakt. De VVD wil dat het kabinet met de branche gaat praten over een vergoeding voor hun resterende voorraden.

Volgens minister Van Veldhoven komt de maatregel niet totaal onverwacht. Van Veldhoven zei dat verkopers konden weten dat er een discussie liep en dat het kabinet vaak heeft gezegd dat er misschien meer maatregelen zouden worden genomen.

De minister voegde eraan toe dat de ondernemers ook kunnen proberen hun restanten aan het buitenland te verkopen.

Initiatiefwet

Een Kamermeerderheid steunt het plan om al bij de komende jaarwisseling vuurpijlen en knalvuurwerk in de ban te doen. GroenLinks, de Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en de SGP en mogelijk nog meer partijen willen liever een nog verdergaand verbod.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen in een initiatiefwet een totaalverbod vastleggen, met de mogelijkheid voor kleine uitzonderingen. Deze twee partijen benadrukken dat siervuurwerk, dat blijft toegestaan, relatief veel gewonden veroorzaakt. Ze zijn bang dat dat aantal nog zal toenemen als pijlen en knalvuurwerk worden verboden.

Goede balans

De PVV vindt het plan van het kabinet juist te ver gaan. Volgens deze partij is het voorstel niet te handhaven zonder dat er meer agenten komen.

Het kabinet vindt het nu afgesproken pakket aan maatregelen een goede balans tussen diverse belangen. Volgens Van Veldhoven en haar collega Grapperhaus moet er gezien het grote aantal gewonden en de vele incidenten met hulpverleners bij de afgelopen jaarwisseling echt worden ingegrepen. Maar een verdergaand verbod dan vuurpijlen en knalvuurwerk is volgens de bewindslieden nu niet nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl