Door het warme weer worden veel egels te vroeg wakker uit hun winterslaap
NOS Nieuwsā€¢

Januari 2020 wereldwijd warmste ooit gemeten, natuur in de war

De maand januari was zowel wereldwijd als in Europa de warmste januari sinds het begin van de wereldwijde temperatuurmetingen in 1981. Gemiddeld over de wereld was het volgens Weerplaza 0,77 graden warmer dan het klimatologisch gemiddelde. Daarmee is het oude record uit 2016 met 0,03 graden gebroken.

Het Europese record werd zelfs ruim gebroken. Het was volgens het weerbureau de afgelopen maand 0,2 graden warmer dan bij het vorige record in januari 2007. Daarmee was het voor Europa met afstand de warmste januari sinds het begin van de metingen.

Vooral in het noordoosten van Europa waren de temperaturen "absurd hoog", daar werd het op sommige plaatsen wel meer dan 6 graden warmer dan het klimatologisch gemiddelde.

Op 2 januari werd het in Sunndalsora in het westen van Noorwegen 19 graden. Dat is meer dan 25 graden boven de gemiddelde temperatuur in januari. En in Oslo heeft het in januari geen enkele dag gevroren en gesneeuwd, twittert een inwoner:

Niet overal op de wereld was het te warm. In Alaska, Noordoost-, Noordwest-Canada en een groot deel van Groenland was het juist kouder dan normaal en dat is goed nieuws voor de hoeveelheid zee-ijs. In de Barentszee is het oppervlak van het zee-ijs daardoor weer bijna terug bij het langjarig gemiddelde. De dikte van het zee-ijs is dat echter bij lange na niet. Ook in het noorden van Afrika, Aziƫ, Australiƫ en Zuid-Amerika was het iets kouder dan normaal.

Ook in Nederland was het in januari warmer dan normaal. De hele maand januari was met een gemiddelde van 6,2 graden zeer zacht, ver boven het gemiddelde van 3,1 graden. Daarmee staat deze januari op nummer 5 van warmste januarimaanden. Het record stamt uit 2007, toen het gemiddeld 7,1 graden werd. Op 31 januari werd het eerste weerrecord van het jaar alweer gemeten. Het werd toen 12,5 graden, een halve graad meer dan het oude record uit 1990. Ook december was met gemiddeld 5,8 graden in De Bilt zeer zacht.

Het warme winterweer heeft invloed op de flora en fauna in ons land. Zo meldt reptielen-, vissen- en amfibiƫnorganisatie RAVON dat de salamandertrek al is begonnen door het zachte weer en zijn de eerste eendenkuikens al weer gesignaleerd.

Trekvogels die normaal gesproken naar het zuiden gaan als het hier kouder wordt, zijn gebleven en vogels uit Scandinaviƫ die hier overwinteren zijn bij hun broedgebied in Scandinaviƫ gebleven.

Insecten en plaagdieren zoals muggen en muizen varen wel bij het zachte winterweer. Op de muggenradar worden al weer veel actieve muggen gezien en door het gebrek aan vorst zijn er meer muizen dan normaal. Egels komen te vroeg uit hun winterslaap en er zijn al weer teken actief.

Op de eikenprocessierups heeft de zachte winter geen effect. De rupsjes liggen in feite al sinds augustus/september klaar om in het voorjaar uit hun ei te komen en een paar weken vorst doet ze niets. Ze komen hoogstens wat eerder uit hun ei dan normaal als het in februari en maart warm weer is.

Ook februari nog warm

De komende vier weken komt er volgens Weerplaza nauwelijks verandering in het aanhoudende zachte weertype. Depressies boven de Atlantische Oceaan blijven de overhand houden, waardoor zachte lucht diep het Europees continent weet binnen te dringen. Niet alleen bij ons, maar eigenlijk in heel Europa is het volgens de laatste berekeningen zacht de komende weken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl