1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS NieuwsAangepast

Pelosi verscheurt speech Trump: 'De politieke kloof in optima forma'

Een opmerkelijk moment na afloop van de jaarlijkse State of the Union. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis, verscheurt de toespraak van de president, blaadje voor blaadje. Het is typerend voor de politieke verhoudingen in Washington, zeggen Amerikakenner Victor Vlam en correspondent Marieke de Vries.

Al voor de toespraak van Trump begon, ging het mis tussen de twee. Bij het aanreiken van de speech stak Pelosi haar hand uit naar de president, maar Trump schudde die niet. Het is onduidelijk of hij dat bewust deed of het niet zag:

Spanning tussen Trump en Pelosi tijdens State of the Union

Het tweede opmerkelijke moment kwam vlak daarna. Pelosi moet als leider van het Huis de president aankondigen. "Normaal doet ze dat door te zeggen: leden van het Congres, ik heb de eer of het is mijn een genoegen om de president aan te kondigen", vertelt Vlam in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar in dit geval was het veel korter. Het was gewoon 'leden van het Congres, hier is de president'. Veel zakelijker."

Het derde moment kwam na afloop, vertelt Vlam. "Dat is echt viral gegaan. Nancy Pelosi pakte de papieren waar Trumps speech op stond en ging die een voor een verscheuren."

De sfeer tussen Trump en Pelosi was de afgelopen weken al behoorlijk verpest. De presidentiële speech vannacht was de eerste keer dat ze elkaar zagen sinds de start van de afzettingsprocedure tegen Trump. "Toen hadden ze een flinke ruzie. Pelosi zei dat Trump een 'meltdown' had gehad en dat ze ging bidden voor zijn psychische gezondheid. Trump op zijn beurt noemde haar een derderangspoliticus."

Truc

Opvallend is nu dat Pelosi zich bedient van een truc die ze van Trump zelf geleerd kan hebben, zegt correspondent Marieke de Vries. "Die truc is: afleiden. Iedereen heeft het nu over het verscheuren van die papieren, en niet over zijn boodschap."

Zelfs op de zender Fox News die Trump welgezind is, ging het erover hoe afschuwelijk het was dat Pelosi de speech verscheurde, zegt De Vries. "Maar Trump wilde aandacht voor de staat van de economie en de handelsakkoorden die hij sluit, maar het gaat vooral over het verscheuren van zijn toespraak."

Niet alleen Pelosi liet duidelijk weten wat ze van de president denkt, ook andere Democratische Congresleden deden dat. Zeven Democraten stonden tijdens de toespraak op en liepen weg. Daarmee lijkt de toon gezet voor dit verkiezingsjaar. "Bij de eerste toespraken van Trump was alles nog netjes en aardig. Nadat de Democraten in 2018 de meerderheid in het Huis hadden gekregen kwamen de vrouwelijke Democratische afgevaardigden uit protest in het wit maar was er nog steeds respect voor het decorum. En nu is het gloves off, geen toneelspel meer. Dit is de politieke kloof die door de Verenigde Staten loopt in optima forma."

Het doorscheuren van de speech door Pelosi werpt ook duidelijk negatieve aandacht op de Democraten. Veel Republikeinen veroordelen de actie en noemen die respectloos.

Aanhangers van Trump gaan op sociale media aan de haal met het beeld. In een tweet heeft iemand de State of the Union vervangen door de Amerikaanse grondwet:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl