NOS NieuwsAangepast

Meer jongeren kiezen voor pabo en opleiding verpleegkundige

Het aantal studenten dat een opleiding doet in sectoren waar een groot tekort is aan personeel, is toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen.

Vooral de toegenomen belangstelling voor de lerarenopleiding in het basisonderwijs is opvallend. Dit collegejaar zijn 452 studenten meer bij de pabo begonnen dan een jaar eerder. Dat is een stijging van 9,5 procent. "Opvallend is dat het aantal mannen harder stijgt dan het aantal vrouwen", schrijft de Vereniging Hogescholen.

Bij de studie verpleegkunde is er een toename van 8 procent ten opzichte van vorig collegejaar.

"Geen leraar voor de klas en een tekort aan verpleegkundigen in ziekenhuizen; de krapte op de arbeidsmarkt raakt ons allemaal. Hogescholen voelen zich verantwoordelijk om ook bij te dragen aan een oplossing daarvoor. Ik ben blij dat we dat nu terugzien in de cijfers", zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen.

Minister is tevreden

Minister Van Engelshoven van Onderwijs is blij met de toename. "Dit is fijn voor de studenten en goed voor de samenleving", zegt ze. Volgens de minister kiezen sommige jongeren voor een specifieke opleiding omdat ze daarna een grote kans op een baan hebben. "Maar de meeste studenten kiezen uit overtuiging."

De totale instroom in het hbo is dit studiejaar met 2,8 procent gestegen. Bij universiteiten is het aantal ingeschreven studenten gestegen met ruim 4 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl