Een demonstrant in Bagdad houdt een bord vast met de tekst "Mohammed Tawfiq Allawi is afgewezen, afgewezen, afgewezen". ANP

Betogers in Irak zijn het niet eens met de benoeming van Mohammed Tawfiq Allawi als nieuwe premier. In Bagdad gingen afgelopen weekend opnieuw honderden mensen de straat op om hun onvrede te uiten.

"Hij is de kandidaat van de partijen die er juist voor hebben gezorgd dat er zoveel demonstranten vermoord zijn", zegt de 24-jarige Ahmed Munther tegen de NOS. De student woont in de zuidelijke stad Basra, maar reisde afgelopen weekend speciaal naar Bagdad om te demonstreren.

De president van Irak schoof afgelopen zaterdag Allawi naar voren als opvolger van premier Mahdi, die eind november aftrad vanwege de aanhoudende protesten in het land. Het verdeelde Iraakse parlement kon het in de maanden na zijn aftreden niet eens worden over zijn opvolger. Daarom heeft de president nu de knoop doorgehakt.

In een video op Twitter spreekt Allawi de demonstranten toe en zegt dat ze door moeten gaan totdat aan hun eisen is voldaan. "Zonder jullie offers en moed zou er in dit land geen verandering zijn", zegt hij. "Ik geloof in jullie en daarom vraag ik jullie om te blijven protesteren."

Ook stemde Allawi in met vervroegde verkiezingen, een belangrijke eis van de demonstranten. Maar voor de betogers zijn het loze woorden. Ze willen hem niet.

'Onderdeel van het systeem'

Irakezen gaan al sinds begin oktober de straat op vanwege de werkloosheid, corruptie en gebrek aan sociale voorzieningen in het land. Ze willen af van het politieke systeem dat na de Amerikaanse invasie van 2003 werd ingevoerd.

De NOS sprak vandaag met meerdere betogers in Irak. Volgens hen is Allawi onderdeel van dat systeem. "Hij heeft in het verleden in de politiek gewerkt", zegt student Ahmed Munther. "We willen juist een onafhankelijke kandidaat."

Hij is een corrupte politicus die in het verleden is beschuldigd van het stelen van overheidsgeld.

22-jarige student Abdulrahman Al-Hemieri uit Bagdad

"Hij is benoemd door de heersende politieke leiders, niet door het volk", voegt de 22-jarige student Abdulrahman Al-Hemieri uit Bagdad daaraan toe. "Bovendien is hij een corrupte politicus die in het verleden is beschuldigd van het stelen van overheidsgeld."

Iraanse invloed

De studenten noemen ook de Iraanse invloed als struikelblok. "De nieuwe premier steunt de politieke partijen en milities die banden hebben met Iran", vertelt Al-Hemieri.

Andersom krijgt Allawi ook steun uit buurland Iran. Zo heeft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten achter de benoeming van de premier te staan. Dit is voor de betogers een doorn in het oog, want zij keren zich juist tegen de invloed van Iran.

Allawi heeft een maand de tijd om een regering te vormen. Deze moet vervolgens goedgekeurd worden door het diep verdeelde parlement. "De komende weken zijn belangrijk voor Irak", zegt Al-Hemieri. "Maar wat er ook gebeurt, burgers zijn zich in ieder geval meer bewust van de politieke situatie in ons land."

STER reclame