AFP
NOS Nieuws

Oekraïne: Iran wist meteen dat passagierstoestel was neergehaald

Iran wist mogelijk meteen dat een Oekraïens passagiersvliegtuig begin vorige maand was neergehaald door eigen luchtafweergeschut.

Uit gelekte communicatie tussen een Iraanse piloot en de luchtverkeerstoren in Teheran blijkt dat er raketten en explosies waren waargenomen nabij het neergehaalde toestel.

Beste technicus, het was een explosie.

Bericht van een Iraanse piloot aan de luchtverkeersleiding in Teheran

Een piloot van een Iraanse luchtvaartmaatschappij vloog toevallig in de buurt, toen hij de raketten zag. Hij meldde zijn observaties meteen aan de luchtverkeersleiding, waarna hem herhaaldelijk werd gevraagd om meer informatie.

Daarop antwoordde de piloot: "Beste technicus, het was een explosie. We zagen daar een erg fel licht en ik heb geen idee wat het was." Vervolgens probeerde de luchtverkeersleiding zonder succes contact met het Oekraïense vliegtuig te krijgen.

The New York Times kwam met deze beelden, waarop het moment van de inslag te zien zou zijn:

Beeld van mogelijke raketinslag op vliegtuig in Iran

Het audiobericht werd gisteravond uitgezonden door een Oekraïense tv-zender. Volgens de Oekraïense president Zelensky bewijst de communicatie dat Iran meteen op 8 januari wist wat er was gebeurd, terwijl het land pas drie dagen later toegaf dat het vliegtuig per ongeluk was neergehaald.

Iran zegt dat het om vertrouwelijke informatie gaat, die tijdens het onderzoek naar het neerhalen is overhandigd aan Oekraïne. Het land is ontsteld dat de audio is gelekt en zegt vanaf nu in het onderzoek geen informatie meer te delen met Oekraïne.

Bij de crash van de Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines, die kort na opstijgen werd neergeschoten, kwamen alle 176 passagiers om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl