Thierry Baudet van Forum voor Democratie
NOS Nieuws

Politie overweegt aangifte tegen Baudet wegens 'Marokkanen-tweet'

De Landelijke Eenheid van de politie doet mogelijk aangifte tegen Forum voor Democratie-leider Baudet. De politicus twitterde vrijdag dat "dierbare vriendinnen" in de trein waren lastiggevallen door vier Marokkanen.

De NS weersprak dat gisteren. Het ging namelijk om NS-medewerkers in burger die de vrouwen controleerden op hun vervoersbewijzen. Nadat de controleurs zich hadden gelegitimeerd en er ook nog een agent in burger bij was gehaald die zich ook legitimeerde, lieten de vrouwen zich overtuigen en hun vervoersbewijzen controleren. Zij reden overigens niet zwart.

Volgens een woordvoerder van de politie wordt gekeken of er aangifte kan worden gedaan tegen Baudet:

Politie onderzoekt of Baudet strafbaar feit heeft gepleegd

"Wij zijn aan het kijken of er een strafbaar feit is gepleegd", zegt een woordvoerder van de politie over Baudets tweet. "Als daar sprake van is, dan zullen wij aangifte doen." Volgens de politie zijn er verder geen mensen die aangifte hebben gedaan tegen de FvD-leider.

Dat het zinloos is om aangifte te doen van dit soort incidenten in de trein, zoals Baudet in zijn tweet stelde, noemt de woordvoerder een onverstandige uitspraak. "Informatie van de burger is heel belangrijk. Als er meerdere aangiftes volgen, weten wij beter of er iets speelt."

Baudet zelf heeft nog niet gereageerd op de commotie over zijn 'Marokkanen-tweet', maar partijen in de Tweede Kamer zijn verontwaardigd. VVD-Kamerlid El Yassini vindt het "bij elkaar fantaseren van beschuldigingen" walgelijk, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Als er Marokkaans bloed door je aderen stroomt, ben je bij Baudet op voorhand een verdachte, ondanks je Nederlandse hart", zegt El Yassini. Hij vindt het kwalijk dat de NS-medewerkers "die ons veilig proberen te houden" worden aangevallen.

De fractie van Denk wil een debat over de kwestie en over de gevolgen voor de samenleving als politici "leugens en haatzaaiende tweets" gaan verspreiden. Andere partijen zoals GroenLinks, willen dat Baudet zijn excuses aanbiedt. "Dit is wat extreemrechts doet", zegt partijleider Klaver. "Racistische drek de wereld in slingeren zodat iedereen ermee bezig is."

De regeringspartijen CDA, VVD en D66 vinden dat Baudet wat heeft uit te leggen:

Kamerleden boos op Baudet

Baudet wijdde behalve een tweet ook een Instagram-post aan het voorval in de trein. Daarbij plaatste hij ook een foto.

Hij heeft de posts op zijn sociale media niet verwijderd en heeft nog niet op alle kritiek gereageerd. Een medewerker van zijn partijkantoor zegt dat hij op weg is naar Rome, of daar al is, voor de 'National Conservatism Conference'. Volgens het programma spreekt Baudet daar morgenmiddag om 13.30 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl