NS weerspreekt 'Marokkanen-tweet' Baudet: 'Het was een kaartcontrole'

Twee "dierbare vriendinnen", twitterde Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vrijdagavond, waren "ernstig lastig gevallen door vier Marokkanen in de trein".

Hij plaatste hetzelfde bericht ook op Instagram, met een foto erbij uit een trein, waarop een man te zien is.

Maar al snel doken via sociale media reacties op dat dit verhaal niet zou kloppen, en dat er iets heel anders aan de hand zou zijn geweest. Namelijk dat de vrouwen werden gecontroleerd op hun vervoersbewijzen door NS-medewerkers. Ook mensen die zeiden erbij te zijn geweest, deelden die lezing.

Vanmiddag heeft de NS dat bevestigd. De controle werd gedaan door NS-medewerkers in burgerkleding, waarmee de NS poogt zwartrijden tegen te gaan.

'Moet deze controle zijn geweest'

Een van de mannen op de Instagramfoto van Baudet is een NS-medewerker, zegt een woordvoerder van het spoorwegbedrijf. "Het moet deze controle zijn geweest." Tegenover Joop.nl zegt Kevin Karssies, een van de buitengewoon opsporingsambtenaren die bij de controle aanwezig waren, de andere lezing te kunnen beamen.

Het voorval speelde zich af in de sprinter van Weesp naar Amsterdam, op vrijdagavond rond 20.45 uur. In die trein troffen de controleurs twee vrouwen aan die niet wilden geloven dat zij NS-medewerkers waren, zegt de woordvoerder.

Nadat de controleurs zich hadden gelegitimeerd en er ook nog een agent in burger bij was geweest, die zich ook legitimeerde, lieten de vrouwen zich overtuigen en hun vervoersbewijzen controleren. Zij reden overigens niet zwart.

Geen vermeldenswaardig incident

Voor de NS-medewerkers was de kous daarmee af. Het gebeurt vaker dat hun wordt gevraagd zich te legitimeren. Volgens de woordvoerder was het "geen vermeldenswaardig incident" en hebben de eigen medewerkers zich correct gedragen.

Hij wijst er overigens op dat de NS geregeld controles in burger laat uitvoeren, omdat zwartrijders erg alert zijn op geüniformeerd personeel en zo vaak de dans weten te ontspringen. Als conducteurs in burger vervoersbewijzen komen controleren, wordt dat in de trein omgeroepen.

De NS twitterde vandaag nog wel een uitleg over controles in burger:

De NOS heeft Baudet en zijn woordvoerder vanmiddag herhaaldelijk om commentaar gevraagd, maar zij reageren vooralsnog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl