Max van der Pas (blauw) tijdens zijn partij tegen Gradius Kraus op de NK boksen
NOS Sport

Via Rotterdam en Londen 'knokken' LaCruz en Van der Pas zich naar Tokio

Met haar zilveren olympische medaille zette Nouchka Fontijn in 2016 het Nederlandse boksen met meerdere rake klappen weer op de kaart. Bij de mannen kwamen Peter Müllenberg en Enrico LaCruz in actie tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Voor de 26-jarige LaCruz, die uitkomt in de klasse tot 63 kilogram, eindigden de Spelen als een grote teleurstelling. In de achtste finales werd hij uitgeschakeld. "Dat deed best wel zeer", vertelt hij bijna vier jaar later. "Ik had er zo hard voor geknokt, maar ik greep ernaast."

Dat geldt ook voor Max van der Pas, die uitkomt in het middengewicht (tot 75 kilogram). Hij miste die Spelen in Rio zelfs helemaal, omdat hij zich niet wist te plaatsen tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). En dus is het tijd voor revanche.

Via Rotterdam en Londen 'knokken' LaCruz en Van der Pas zich naar Tokio

In Rotterdam stonden dit weekend de Nederlandse kampioenschappen boksen op het programma. Een belangrijk meetmoment richting het OKT dat in maart in Londen wordt gehouden. De Nederlands kampioenen stappen daar (hoogstwaarschijnlijk) in de ring.

Zaterdag zetten LaCruz en Van der Pas in ieder geval de eerste stap: het veroveren van de nationale titel. LaCruz, die al meer dan 160 partijen op zijn naam heeft staan, heeft vertrouwen in een betere afloop in Tokio.

Complete bokser

"Naast heel goed boksen, kan ik mezelf nu ook beter beheersen in de ring", vertelt hij. "Ik ben een completer mens en een betere bokser geworden. Dat geeft veel zelfvertrouwen. Ik weet wat ik van mezelf mag verwachten."

Die ervaring heeft Van der Pas, met 234 wedstrijden op zijn naam, ook. "In Londen moet ik topzes halen van Europa om me te kwalificeren. Dat is me tot nu toe, op vorig jaar na, elk jaar nog gelukt. Dus dat is een heel reëel doel. Het moet echt kunnen."

LaCruz: "Het enige dat ik nog kan doen, is in mijzelf blijven geloven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl