Bijeenkomt van de Arabische Liga in Caïro
NOS Nieuws

Abbas dreigt banden met Israël en VS door te snijden, Liga veroordeelt vredesplan

President Abbas dreigt alle betrekkingen met Israël en de Verenigde Staten door te snijden. In een toespraak in Caïro bij een top van de Arabische Liga zei de Palestijnse leider dat beide landen zich niet houden aan afspraken en het internationaal recht schenden.

De Arabische Liga veroordeelde het deze week gepresenteerde plan van de Amerikanen om het Israëlisch-Palestijnse conflict te beëindigen unaniem als oneerlijk. De Amerikaanse voorstellen respecteren volgens de Liga niet de "minimale rechten en verwachtingen" van de Palestijnen. Onder meer Saudi-Arabië, Egypte, Jordanië, Irak en Libanon zijn vertegenwoordigd in de Arabische Liga.

Voorzitter Ahmed Abul Gheit, een Egyptenaar, stelde dat het plan van Palestijnen tweederangsburgers maakt. Hij waarschuwde dat het de regio verder destabiliseert en geen vrede zal brengen. De voorzitter deed een oproep aan Israël en de Palestijnen om samen naar een oplossing te zoeken.

Abbas verbrak eind 2017 al de banden met de Verenigde Staten. Dat was nadat president Trump had aangekondigd de ambassade naar Jeruzalem te verhuizen. Abbas heeft ook eerder gezegd niet meer met Israël samen te zullen werken op veiligheidsgebied, maar dat bleef bij dreigementen.

Begin deze week presenteerde Trump in Washington in aanwezigheid van de Israëlische premier Netanyahu het plan, of in Trumps woorden "de deal van de eeuw". De Palestijnen, die er niet bij betrokken waren, wezen het al direct af.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat sprak in een interview met de NOS van "een dictaat":

Niet iedereen is blij met Trumps 'deal van de eeuw'

Abbas zei in Caïro ook dat hij een telefoontje van Trump om het plan te bespreken heeft geweigerd. Ook wilde hij naar eigen zeggen geen kopie ervan ontvangen. De Palestijnse leider zei dat hij niet wilde dat Trump zou kunnen zeggen dat die het plan met hem had besproken.

De unanieme steun van de Arabische Liga is een diplomatieke opsteker voor Abbas, zegt correspondent Ties Brock. Maar hij zet er ook kanttekeningen bij: "Eerder deze week werd nogmaals duidelijk dat veel Arabische landen de Palestijnse zaak niet meer zo belangrijk vinden als voorheen. Oman, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten waren zelfs bij de presentatie van het vredesplan, en Saudi-Arabië sprak zich ook in voorzichtige bewoordingen uit. Zij zien in Israël een bondgenoot in de strijd tegen de regionale grootmacht Iran."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl