Dick Advocaat ANP

Als je auto kapot is, dan breng je hem naar een automonteur. Als je problemen hebt met de riolering, bel je een loodgieter. En als je als voetbalclub in de problemen zit, bel je Dick Advocaat.

In de afgelopen drie seizoenen werd de 72-jarige trainer telkens aangesteld bij een club in moeilijkheden: Sparta in het seizoen 2017-2018, vorig jaar bij FC Utrecht en afgelopen najaar bij Feyenoord.

Het is aan Advocaat om puin te ruimen, rust te brengen en vooral punten te pakken. Hoe gaat hij daarbij te werk?

Feyenoord 2019-2020

Op 30 oktober 2019 tekent Advocaat bij Feyenoord. Het gaat op dat moment niet goed met de club. De Rotterdammers bivakkeren op de twaalfde plaats in de eredivisie en ook in de Europa League verloopt het niet zoals gehoopt.

Een paar dagen eerder kiest trainer Jaap Stam eieren voor zijn geld. Hij stapt op na een pijnlijke nederlaag tegen Ajax (4-0). Aan Advocaat de taak om Feyenoord uit het slop te trekken. "En daar slaagt hij tot nu toe glansrijk in", zegt commentator Arman Avsaroglu, die namens de NOS vaak bij Feyenoord is.

Punten per club sinds de komst van Dick Advocaat (voor de 21ste speelronde)

1. Feyenoord 23
2. AZ 21
3. Ajax 18
4. Willem II 17
5. FC Utrecht 13

Feyenoord verloor sinds de aanstelling van 'de Kleine Generaal' nog geen wedstrijd in de eredivisie. Door zeven overwinningen en twee gelijke spelen is de ploeg opgeklommen naar de derde plaats. Bovendien bereikten de Rotterdammers vorige week de kwartfinales van de KNVB-beker.

De statistieken liegen er dus niet om. Volgens Avsaroglu heeft Advocaat op het juiste moment ja gezegd tegen Feyenoord. "Advocaat is een specialist om op het juiste moment in te stappen. Er was een heel negatieve stemming bij Feyenoord. Het kon eigenlijk niet slechter gaan, alleen maar beter."

"Het eerste wat hij doet is de organisatie van zijn elftal op orde brengen", vervolgt Avsaroglu. "Hij begint met het zoeken naar het beste centrale duo en bouwt vervolgens verder aan zijn elftal. Daarbij maakt hij zijn beste spelers belangrijk, bijvoorbeeld door Steven Berghuis de aanvoerdersband te geven."

Steven Berghuis en Dick Advocaat Pro Shots

Avsaroglu: "Natuurlijk heeft Feyenoord met Advocaat ook best wel veel gemazzeld, maar het is onwijs knap wat hij voor elkaar heeft gekregen. Hij doet het met dezelfde groep spelers. Ik denk dat het onder zijn leiding best nog wel een mooi seizoen voor Feyenoord kan worden."

FC Utrecht 2018-2019

Bij een mooi seizoen zal Advocaat zeker terugdenken aan zijn periode bij FC Utrecht. Daar wordt hij in 2018 na vier speelronden aangesteld als opvolger van de ontslagen trainer Jean-Paul de Jong.

Advocaat brengt de club van de elfde naar de zesde plaats in de eredivisie en haalt met de Domstedelingen via de play-offs een ticket voor Europees voetbal.

"Dick kan een club in korte tijd naar zijn hand zetten. Daar is hij fabelachtig in. Als hij binnenkomt, dan staat er 'duidelijkheid' op zijn voorhoofd. Niet alleen voor de spelers, maar voor iedereen binnen de club", zegt Arno Vermeulen, voetbalcommentator bij de NOS.

Vermeulen stelt dat Advocaat impopulaire beslissingen durft te nemen. "Hij is niet te beroerd om een publiekslieveling of routinier op de bank te zetten. Het is voor een speler na één week helder of hij veel aan spelen toekomt of niet."

"Advocaat heeft een ongelooflijk cv. Hij is een veel betere trainer dan dertig jaar geleden. De Advocaat van nu is een 6.0 versie van zichzelf. Hij is door schade en schande wijs geworden."

Sparta 2017-2018

Bij Sparta begint Advocaat op Eerste Kerstdag in 2017 aan zijn klus als interim-coach. De Rotterdammers staan op dat moment voorlaatste in de eredivisie en Advocaat krijgt één doel: degradatie voorkomen.

Daar slaagt de ervaren trainer niet in. Sparta degradeert via de nacompetitie. FC Emmen blijkt in de finale van de play-offs met 3-1 te sterk. Advocaat is ontgoocheld.

De degradatie komt hard aan bij Sparta Rotterdam en Dick Advocaat ANP

"De geschiedenis leert dat hij minder rendeert bij clubs die tegen degradatie strijden", zegt Avsaroglu. "Advocaat kan er niet zo goed tegen als een team elke week verliest. Dan is er te veel negativiteit en hij trekt dat zichzelf ook aan. Hij is meer een trainer voor subtoppers of topploegen."

Bij Sparta werd het dus geen gelukkig huwelijk. Avsaroglu denkt dat hij een dergelijke klus nooit meer zal aannemen. "Maar ik zie het niet als smetje op zijn carrière. Het is niet heel gek om met Sparta te degraderen uit de eredivisie."

STER reclame