Advocaat neemt met Europees ticket afscheid van Nederlands voetbal

Dick Advocaat heeft FC Utrecht aan Europees voetbal geholpen in zijn laatste wedstrijd als coach in Nederlandse dienst. De Domstedelingen wonnen in de finale van de play-offs met 2-0 bij Vitesse, nadat de thuiswedstrijd in 1-1 was geëindigd.

De Belg Cyriel Dessers scoorde voor rust namens Utrecht en een kwartier voor tijd besliste Simon Gustafson het duel met de 0-2.

Tweede voorronde Europa League

Het is de vierde keer dat Utrecht via de play-offs Europees voetbal afdwingt. De club zal volgend seizoen in de tweede voorronde van de Europa League instromen, samen met AZ.

Feyenoord heeft zich geplaatst voor de derde voorronde van de Europa League en in de Champions League vertegenwoordigen Ajax (derde voorronde) en PSV (tweede voorronde) Nederland.

Feest bij FC Utrecht
    Mark van der Maarel en Frans van Seumeren
    Simon Gustafson viert de 2-0
    Teleurstelling bij Vitesse

Utrecht was voor rust strijdvaardiger dan Vitesse en kwam verdiend op 1-0. Doelman Remko Pasveer kon het schot uit de draai van Sander van de Streek nog keren, maar op het schot uit de draai van Dessers was hij kansloos.

Vitesse toonde na rust meer initiatief, zonder echte kansen af te dwingen. Het veel fittere Utrecht kreeg die wel en Gustafson maakte er 2-0 van op aangeven van invaller Jean-Christophe Bahebeck. Kort daarna kreeg Mohammed Dauda rood bij Vitesse en was alle spanning weg.

Advocaat: 'Had waterige oogjes, daarom wilde ik naar binnen'