Grutto's in Portugal
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Nieuwe luchthaven Lissabon gevaar voor Nederlandse grutto's

De komst van een nieuw vliegveld bij de rivier de Taag verstoort de rust van grutto's die in Portugal overwinteren, waarschuwen Portugese natuurbeschermers. De grutto is de nationale vogel van Nederland en wordt al jaren met uitsterven bedreigd. Het dier staat daarom op de Rode Lijst.

De grutto's gebruiken de rijstvelden in het gebied bij de hoofdstad Lissabon om vetreserves op te bouwen voor hun reis naar Nederland. Lokale wetenschappers verwachten dat de trekvogels door het lawaai van de overkomende vliegtuigen zullen worden verjaagd. Daardoor is er ook kans dat de vogels pas later aankomen in Nederland en dat hun broedtijd hier wordt verstoord.

Grutto's in Portugal

"Ik vind het een verschrikkelijk idee. Wie haalt het in zijn hoofd om hier een vliegveld te bouwen", zegt ecoloog José Alves tegen Omrop Fryslân. "In deze tijd van het jaar zit een derde tot zelfs de helft van jullie gruttopopulatie in dit gebied. Dus een groot deel van jullie grutto's krijgt last van dit vliegveld." Vanaf februari komen veel van de weidevogels naar Friesland om te broeden.

De bouw van de luchthaven begint dit jaar en gaat naar verwachting zes jaar duren. Er wordt gekeken of er maatregelen kunnen worden getroffen om de schade voor de vogels te beperken.

Advertentie via Ster.nl