Saeid Mollaei
NOS Sport

Iran tekent beroep aan bij CAS tegen plannen gevluchte judoka Mollaei

Iran stelt alles in het werk om te voorkomen dat Saeid Mollaei voor Mongolië gaat judoën. Zowel de judobond als het olympisch comité van het land stapt naar het internationaal sporttribunaal CAS.

Daarmee wordt er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de zaak-Mollaei, die in augustus escaleerde tijdens de WK judo in Tokio.

De Iraanse bond had Mollaei daar opgedragen een confrontatie met de Israëliër Sagi Muki te ontlopen en zich terug te trekken van het toernooi. Reden daarvoor was dat Iran de staat Israël officieel niet erkent.

Mollaei besloot echter wel de mat op te gaan, maar verloor voor zijn eigen veiligheid en die van zijn familie zowel de halve finale als de strijd om brons. Daardoor hoefde hij ook niet naast Muki op het podium te staan.

Olympische Spelen

De Internationale Judo Federatie (IJF) liet duidelijk zijn afkeur blijken van de kwestie en besloot alle Iraanse judoka's te schorsen voor internationale wedstrijden. Met het oog op deelname aan de Olympische Spelen komende zomer besloot Mollaei de Iraanse nationaliteit op te geven.

Mollaei ging eerst naar Duitsland en ontving bij een bezoek aan Mongolië in dat land een paspoort. Iran stelt de judoka niet te hebben vrijgegeven en meent daarom dat Mollaei niet voor een ander land mag uitkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl