Ook in Peking worden mondkapjes gedragen vanwege de uitbraak van het coronavirus
NOS NieuwsAangepast

Reisadvies China aangescherpt, Duitser door Chinese zakenvrouw besmet

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China aangepast vanwege de uitbraak van het coronavirus. Voor het hele land gelden er veiligheidsrisico's. Tot vandaag golden er alleen reisbeperkingen voor Hubei, de provincie waar Wuhan ligt en het virus als eerste werd vastgesteld.

De Chinese overheid treft vergaande maatregelen om de besmetting en verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Daardoor is het openbare leven in verschillende steden tot stilstand gekomen, waarschuwt Buitenlandse Zaken. Iedereen wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven.

Nederlanders in China worden opgeroepen om zich te melden bij de online-informatieservice van Buitenlandse Zaken in de rubriek 'Geval van Nood'. Voor mensen met voorgenomen reizen naar en in China geldt het advies contact te houden met de betrokken reisorganisaties.

Ook buurlanden van China treffen maatregelen om de verspreiding van het virus in te perken. Rusland heeft zijn oostgrens met China gesloten. Eerder deden Mongolië en Kirgizië dat al. Hongkong heeft alle veerponten en het treinverkeer met het Chinese vasteland stopgezet en het aantal vluchten gehalveerd.

Hongkong, Kazachstan en de Filipijnen zijn gestopt met het verstrekken van visa aan Chinezen. In Noord-Korea gaan ze nog een stap verder: daar geldt een tijdelijke stop op het verstrekken van visa aan alle buitenlanders. Taiwan raadt af naar China te reizen zolang het niet noodzakelijk is.

In totaal zijn 106 mensen overleden aan het coronavirus. In heel China zijn voor zover bekend meer dan 4500 mensen besmet geraakt.

Evacuatie vanuit Hubei

Voor Hubei geldt al een week een reisverbod. Er mag niet gereisd worden met auto's, bussen, treinen en vliegtuigen. De ambassade in Peking roept Nederlanders in de provincie op contact op te nemen per telefoon of via Twitter.

Er bevinden zich ongeveer 20 Nederlanders in Wuhan; zij worden vermoedelijk geëvacueerd. Het is niet bekend hoeveel mensen het gebied daadwerkelijk willen verlaten.

Andere Europese landen zijn al bezig hun burgers terug te halen uit China vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Duitser in goede toestand

Duitsland meldde gisteravond de eerste besmetting met het coronavirus. Het gaat om een 33-jarige man die werkt bij Webasto, een producent van auto-onderdelen. Hij is geïnfecteerd door een Chinese collega die een bezoek bracht aan de vestiging in Beieren.

Pas bij thuiskomst in Shanghai ontdekte de vrouw dat ze besmet was, waarna het Duitse hoofdkantoor op de hoogte werd gebracht. Daar meldde zich een medewerker met griepklachten. Uit voorzorg worden veertig medewerkers van het bedrijf gecontroleerd op het virus.

De besmette medewerker is in een ziekenhuis in München opgenomen en maakt het goed, verklaarde de Beierse gezondheidsautoriteiten in een persconferentie. "We zijn geschokt en nemen de zaak erg serieus, maar we zijn goed voorbereid." Er komt een speciaal telefoonnummer waar bezorgde burgers terecht kunnen met hun vragen.

Ook in Frankrijk zijn drie patiënten besmet. Morgen vertrekt er een eerste vliegtuig naar Wuhan, bestemd voor Fransen die geen symptomen van het virus vertonen. Zij worden bij terugkomst onder quarantaine gesteld. Pas later worden Fransen met ziekteverschijnselen gerepatrieerd. In totaal bevinden zich tussen de 500 en 1000 Fransen in Wuhan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl