De Poolse president Duda spreekt de aanwezigen bij de Auschwitz-herdenking toe
NOS NieuwsAangepast

Poolse president waarschuwt bij herdenking voor verdraaien Holocaust-geschiedenis

De Poolse president Duda heeft bij de Auschwitz-herdenking gezegd dat de Holocaust nooit mag worden vergeten. "De omvang van de misdaden die hier hebben plaatsvonden is verschrikkelijk. We moeten er niet van wegkijken en we mogen het nooit vergeten', zei hij.

Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat het nazi-vernietigingskamp Auschwitz door het Sovjet-leger werd bevrijd. In het kamp werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 1,1 miljoen mensen vermoord, vooral Joden.

Zo werden de Holocaust-slachtoffers herdacht:

Holocaust-overlevende bij herdenking: 'Ergste was dat ik mijn haar kwijtraakte'

Bij de herdenking waren meer dan 200 overlevenden van Auschwitz aanwezig. Velen van hen droegen blauw-wit gestreepje sjaals, een verwijzing naar de gestreepte uniformen die de gevangenen in Auschwitz droegen. Onder hen was de 75-jarige Jadwiga Wakulska, die enkele maanden voor de bevrijding in het kamp werd geboren.

Noord-Europees uiterlijk

"Mijn moeder hield mij als baby van vier maanden in de armen toen we in de rij stonden voor de gaskamer", vertelde Wakulska. "Vlak voordat we aan de beurt waren, zag een Duitser mij, met m'n blonde haren en blauwe ogen. Hij nam ons apart en zei dat ik het zou overleven. Mijn moeder zei altijd dat mijn Noord-Europese uiterlijk ons heeft gered."

Duda wees erop dat de 200 overlevenden de laatsten zijn die de Holocaust met hun eigen ogen hebben gezien. Hij waarschuwde dat de waarheid over de jodenvervolging overeind moet blijven.

"Het verdraaien van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, het ontkennen van de genocide en het instrumenteel gebruiken van Auschwitz voor welk doel dan ook, is een ontering van de herinnering aan de slachtoffers", zei Duda.

Polen en Israël

De Poolse president legde samen met zijn Israëlische ambtgenoot Rivlin een krans bij de Dodenmuur, waar duizenden gevangenen werden doodgeschoten. Rivlin nodigde Duda ook uit om naar Israël te komen om de onderlinge relatie te verbeteren.

De betrekkingen zijn verslechterd sinds het Poolse parlement in 2018 een wet aannam die het strafbaar stelt om Polen te beschuldigen van medeplichtigheid aan de Holocaust. Volgens Israël werd het daardoor onmogelijk om te praten over Polen die wel medeplichtig waren aan de misdaden van de nazi's.

Vorige week liep de spanning verder op door de Holocaust-herdenking in Jeruzalem. Duda had daar willen spreken om duidelijk te maken dat de Polen zich destijds wel degelijk heldhaftig tegen de nazi's hebben verzet, maar kreeg die kans niet en besloot daarom weg te blijven.

Premier Rutte, koningin Máxima en koning Willem-Alexander steken een kaars aan bij de Auschwitz-herdenking

Bij de herdenking in Auschwitz waren ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte aanwezig. Zij staken een kaars aan, net als tal van andere hoogwaardigheidsbekleders.

Ook de Duitse president Steinmeier was erbij. In het gastenboek schreef hij: "Auschwitz is een plaats van horror en van Duitse schuld. Het waren de Duitsers die andere mensen vernederden, martelden en vermoordden. We weten wat er is gebeurd en moeten weten dat het opnieuw kan gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl