Lina Ben Mhenni AFP

De Tunesische blogger en activiste Lina Ben Mhenni is op 36-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een chronische ziekte. Ze werd in het land bekend door haar activistische optreden en was een van de bekendste gezichten van de Jasmijnrevolutie, die in januari 2011 leidde tot de val van president Zine El-Abidine Ben Ali. Die was meer dan twintig jaar aan de macht en overleed in september in Saudi-Arabië.

Ben Mhenni sprak zich op haar blog 'A Tunisian Girl' jarenlang uit tegen het regime van de president en reisde met haar camera naar achtergestelde steden in het binnenland van Tunesië. Op haar blog schreef ze jarenlang in het Arabisch, Engels en Frans over misstanden door toedoen van de regering.

In 2015 sprak ze op een TEDx-event in het Italiaanse Lecce.

Nadat de jonge straatverkoper Mohammed Bouazizi zichzelf in brand stak als protest tegen politiegeweld, was Ben Mhenni de eerste blogger die verslag deed vanuit de stad Sidi Bouzid, waar Bouazizi zichzelf in brand stak. Ze deed daar wekenlang verslag van de eerste tekenen van de Arabische Lente.

Chronisch ziek

Ben Mehnni werd in 2011 voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede, maar kreeg die prijs niet. Na de Jasmijnrevolutie zette ze haar strijd voor mensenrechten en vrijheid voor, ook al was ze chronisch ziek. Haar immuunsysteem werkte niet goed, en ook kampte ze met nierfalen.

De laatste maanden bracht de activiste vooral door in ziekenhuizen in de hoofdstad Tunis, waar ze vandaag overleed. In haar laatste blog, die ze gisteren schreef, sprak Ben Mehnni zich uit tegen corruptie en de politieke situatie in Tunesië. Ze wordt morgen begraven.

STER reclame