Adam Schiff EPA

De leider van het team van aanklagers in de impeachmentzaak tegen president Trump, de Democraat Adam Schiff, zegt dat Trump hem in een tweet heeft willen bedreigen.

"De onbetrouwbare Adam Schiff is een corrupt politicus en bijna zeker een heel ziek persoon", twitterde Trump. "Hij heeft nog niet de prijs betaald voor wat hij ons land heeft aangedaan".

Op de vraag of hij de tweet als een dreigement opvat, zei Schiff in het tv-programma Meet the Press: "Ik denk inderdaad dat dat de bedoeling was". Hij doelde met name op de zin waarin Trump suggereerde dat Schiff nog een prijs moet betalen.

Geen intimidatie of doodsbedreiging

Volgens de Republikeinen is er van een dreigement geen sprake. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat Trump op de prijs doelde die Schiff bij volgende parlementsverkiezingen zal moeten betalen.

Een Republikeinse Senator wees erop dat Democraten soortgelijke uitspraken over Republikeinse politici hebben gedaan. Van intimidatie zou geen sprake zijn en al helemaal niet van een doodsbedreiging.

Oekraïne-affaire

Schiff leidt het team van Democratische aanklagers in de Amerikaanse Senaat dat vindt dat Trump moet worden afgezet. Volgens de Democraten heeft Trump de Oekraïense president Zelensky onder druk gezet om een juridisch onderzoek te beginnen naar Trumps Democratische rivaal Joe Biden. Als drukmiddel zou het Witte Huis militaire steun voor Oekraïne hebben willen ophouden.

Niets wijst erop dat Schiff en zijn team de Republikeinse meerderheid in de Senaat zal kunnen overtuigen. Volgens Schiff staan de Republikeinse senatoren onder grote druk om Trump vrij te spreken. "Er is morele moed voor nodig om de president te trotseren".

Trumps advocaten zijn gisteren begonnen met de verdediging van de president. Ze zeiden dat de Democraten Trump proberen te laten struikelen over de Oekraïne-affaire nadat het onderzoek naar bemoeienis van Rusland met de verkiezingen van 2016 geen gevolgen voor hem heeft gehad.

STER reclame