NOS Sport

Superieure Van der Poel wint in Hoogerheide, wereldbeker voor Aerts

Van der Poel verstopt zich even in Hoogerheide en draait dan het gas open

Mathieu van der Poel heeft een week voor de WK de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Hoogerheide op zijn naam gebracht. Hij was oppermachtig en finishte solo. Op 38 seconden volgde de Belg Toon Aerts. Die bleef zijn landgenoten Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout voor en wist zodoende de eindzege in het wereldbekerklassement veilig te stellen.

Van der Poel ging voortvarend van start en liet zich direct zien, vanaf de tweede rij reed hij als eerste het veld in. Lang gebeurde er vrij weinig en was er een kopgroep van twaalf renners: vier Nederlanders, zeven Belgen en één Brit.

Vanthourenhout reed een paar ronden lang op kop tot Aerts zich in de strijd kwam mengen. Topfavoriet Van der Poel liet zich tot de elfde positie terugzakken en bleef uit het gedrang voorin.

Even leek het erop dat hij er een trainingsrit van zou maken in aanloop naar het wereldkampioenschap volgende week zondag 2 februari. Maar geleidelijk heroverde Van der Poel plekje voor plekje.

Van der Poel sterk in Hoogerheide: 'Had niet beter klaar kunnen zijn voor WK'

Het beest in de renner leek pas echt wakker te worden geschud toen Laurens Sweeck de aanval inzette. Het gas ging erop bij Van der Poel en in de zesde ronde had hij al snel een gat geslagen van zo'n tien seconden op de rest van het veld.

De voorsprong bouwde hij gestaag uit en daarmee haalde hij ook de spanning uit de wedstrijd: Van der Poel soleerde over de finish en kan zich nu opmaken voor het wereldkampioenschap waar hij volgende zondag zijn titel verdedigt.

Spanning was er echter nog wel te vinden in de strijd om de tweede plek. Aerts, koploper in de wereldbekerstand, verdedigde met succes zijn eerste plaats in de strijd met landgenoten Iserbyt en Vanthourenhout.

Eindklassement

Met zeven podiumplaatsen (waarvan zes keer tweede) was Aerts dit seizoen simpelweg de regelmatigste renner in de wereldbeker.

Van der Poel verscheen vijf keer aan de start en werd weliswaar vijf keer eerste, maar dat was niet toereikend genoeg. Hij werd uiteindelijk achtste in het klassement. De beste Nederlander in het eindklassement is Lars van der Haar, op plek vijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl