Lassina Traoré Ajax Images

Lassina Traoré is nog maar een paar dagen speler van Ajax wanneer hij bij een trainingskamp in de Verenigde Staten aan tafel zit met Klaas-Jan Huntelaar. De ervaren spits vraagt de nieuwkomer uit Burkina Faso of hij wel eens op de PlayStation speelt.

"Zeker", antwoordt Traoré. "Maar bij FIFA heb ik jou verkocht in ruil voor een jongere speler, want jij bent te oud..."

Huntelaar, dan 35 jaar, schiet in de lach. De jonge Traoré is niet bang om hem in de maling te nemen. Huntelaar reageert met een knipoog. "Ik zorg dat ik later coach van Ajax word. Dan stuur ik jou terug naar Burkina Faso."

Tussenstop in Zuid-Afrika

Traoré vertelt de anekdote kort na het trainingskamp in een interview op de website van Ajax, met de hem kenmerkende glimlach op het gezicht. Het is januari 2019 en hij heeft een paar weken eerder de overstap gemaakt van Ajax Cape Town, de Zuid-Afrikaanse satellietclub van de Amsterdammers.

Traoré viert een treffer in het bekerduel met Spakenburg ProShots

Daar speelt hij anderhalf jaar, vanaf de zomer van 2017. Ajax wil Traoré eigenlijk al eerder naar Amsterdam halen, maar door de strenge transferregels van wereldvoetbalbond FIFA is dat onmogelijk.

Respect van medespelers

"Pas toen hij achttien was, mocht Lassina naar Nederland", zegt oud-doelman Hans Vonk, nu hoofd jeugdopleiding bij Ajax Cape Town. "Hij werd in de tussentijd bij ons gestald, want Ajax wilde hem niet laten lopen."

"Het was een leuke, open jongen met veel kwaliteit. Het voetbal in Zuid-Afrika kenmerkt zich doordat niemand met snelheid en precisie op doel schiet. Daardoor kon ik hier op m'n 41ste nog keepen. Lassina deed dat wel. Binnen een paar trainingen had hij het respect van zijn medespelers."

Als jonge speler verschijnt Traoré - het neefje van oud-Ajacied Bertrand Traoré - op de radar van Ajax door een tip van Rahim Ouédraogo. De voormalig cultspeler van FC Twente runt een voetbalschool in Burkina Faso.

Blote voeten

Traoré zit van zijn tiende tot zijn zestiende in de opleiding van Rahim. Hij leert het voetballen daar op blote voeten, want het is voor de meeste spelers niet mogelijk om voetbalschoenen aan te schaffen.

"Iedereen begint hier zo. Ze zijn het gewend", zegt Rahim. "Pas als ze groter worden, krijgen ze schoenen. Het is ook goed, want op blote voeten ontwikkelen ze meer gevoel voor het contact met de bal."

Al snel is Rahim onder de indruk van de kwaliteiten van de jonge Traoré. "Van kleins af aan was hij de aanvoerder van de groep. Ik wist: Lassina moet naar Ajax. Uit mijn tijd in Nederland kende ik Ajax als een goede club voor jonge talenten."

De belofte van Ten Hag

Rahim weet ook dat Erik ten Hag, met wie hij een paar jaar samenspeelde bij Twente, de trainer is bij Ajax. "Erik is een trainer die jonge spelers goed kan ontwikkelen", zegt Rahim. "Hij heeft me beloofd dat hij gaat zorgen dat Lassina een goede speler wordt."

Rahim Ouédraogo (midden) op zijn voetbalschool in Burkina Faso Rahimo FC

"Je zou het niet zeggen als je hem nu ziet, maar Lassina was erg dun toen hij als 16-jarige jongen in Kaapstad binnenkwam", vertelt Vonk. "Vlak voor z'n overstap naar Amsterdam kwam er een persoonlijke fysio naar Zuid-Afrika om hem klaar te stomen."

"We gaven hem aan het einde ook Nederlandse les. Ik merkte laatst dat hij zijn interviews nu nog steeds in het Engels doet, dus dat valt me toch een beetje van hem tegen", lacht Vonk.

Hans Vonk (midden) met Traoré (links) in Kaapstad Ajax Cape Town

Ondanks de nodige concurrentie krijgt Traoré de laatste tijd steeds meer speelminuten bij Ajax. Ten Hag gaf tijdens het trainingskamp in Qatar aan dat Traoré de potentie heeft om basisspeler te worden. Ajax wilde de 19-jarige aanvaller deze winter dan ook niet verhuren.

"Bij Ajax Cape Town zijn we trots op de ontwikkeling van Lassina", besluit Vonk. "Het is mooi dat iemand het vanuit Kaapstad lijkt te gaan maken bij Ajax Amsterdam, want dat is nog niet veel spelers gelukt."

STER reclame