De nummers 1 en 2 in het algemeen klassement: Ronald Mulder en Kjeld Nuis ANP

Ronald Mulder gaat na de eerste dag van de KPN NK sprint aan de leiding. Mulder was op de 500 meter veruit de snelste en moest op de 1.000 meter alleen olympisch kampioen Kjeld Nuis voor zich dulden.

Het verschil tussen Mulder en Nuis op de 500 meter is 0,34. Lennart Velema staat derde na de eerste dag.

Voor titelverdediger Hein Otterspeer verliep de eerste dag in Heerenveen dramatisch. Na een teleurstellende vijfde plaats op de 500 meter werd Otterspeer op de 1.000 meter gediskwalificeerd na een tweede valse start. De eerste valse start was veroorzaakt door zijn tegenstander Kjeld Nuis.

Mulder slaat gat op 500 meter

Mulder deed op de 500 meter uitstekende zaken. De kampioen van 2017 zegevierde in een snelle tijd van 34,86.

Mulder slaat gat op 500 meter bij NK sprint, Nuis wordt zesde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De nummer twee, Gijs Esders, was 0,36 langzamer dan Mulder. Jesper Hospes noteerde met 35,29 de derde tijd.

Nuis kwam in zijn eerste race na zijn veelbesproken griep tot een tijd van 35,47. Dat was goed voor de zesde tijd.

Nuis rijdt solo naar winst op 1.000 meter

Nuis, de grote favoriet die nog nooit Nederlands kampioen sprint werd, won zoals verwacht de 1.000 meter. Maar dat had wel wat voeten in de aarde.

Nuis wint 1.000 meter, Otterspeer gediskwalificeerd Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Nuis startte - net als op de 500 meter - vals, waarna zijn tegenstander Otterspeer dat vervolgens voor de tweede keer deed en het ijs moest verlaten. In zijn eentje reed Nuis vervolgens naar een tijd van 1.08,88.

Achter Mulder werd Velema derde op de 1.000 meter, in 1.09,44, en daarmee staat de Groninger ook in het algemeen klassement op de derde plaats.

'Smullen voor de kijker'

Klassementsleider Mulder was uiteraard in zijn nopjes over zijn eerste schaatsdag: "Dit is wel lekker hoor. Als ik morgen hetzelfde doe, kan ik zomaar kampioen worden. En daar ga ik ook voor."

Mulder: 'Het wordt een mooie strijd met Nuis, smullen voor de kijker'

"Kjeld Nuis en Hein Otterspeer zijn normaal gesproken de grote kanshebbers", vervolgt Mulder. "Maar ik heb er ook geen geheim van gemaakt dat ik ze graag wil uitdagen."

Otterspeer is na zijn diskwalificatie uit de strijd, nu wacht Mulder dus nog een duel met Nuis. "Dat wordt een mooie strijd morgen, het wordt smullen voor de kijker", aldus Mulder.

Tickets voor WK sprint

De winnaar van de NK sprint plaatst zich voor de WK sprint, eind februari in het Noorse Hamar. Bij de NK afstanden in december verzekerden Kai Verbij en Dai Dai Ntab zich al van een startbewijs.

NOS
Uitslag 500 meter (m)

STER reclame