Jan Blokhuijsen zwaait naar het publiek in Heerenveen
NOS SchaatsenAangepast

'Blije' Blokhuijsen leidt op NK allround na titanenstrijd met Bosker

Na de eerste dag van de KPN NK allround in Heerenveen gaat Jan Blokhuijsen aan de leiding. De 30-jarige schaatser heeft na twee afstanden een voorsprong van bijna een seconde op zijn grote rivaal Marcel Bosker, die tweede staat in het klassement.

Op het ijs in Thialf werd Blokhuijsen vierde op de 500 meter (36,47) en versloeg hij Bosker in een spannend rechtstreeks duel op de vijf kilometer: 6.18,02 om 6.18,32.

Bosker, vorig jaar goed voor zilver, heeft een achterstand van 0,93 seconde op Blokhuijsen, de Nederlands kampioen van 2016 en 2017.

Titelverdediger Douwe de Vries, die negende werd op de 500 meter in 37,20, moest op de vijf kilometer genoegen nemen met de derde tijd (6.19,55). Hij staat nu vierde in het klassement en moet op de 1.500 meter 2,68 seconden goedmaken op Blokhuijsen.

Blokhuijsen nam vorig jaar een sabbatical en is na een jaar afwezigheid weer terug op het ijs. "Dat gaat je niet in de koude kleren zitten", vertelde hij na de eerste dag. "Ik heb er heel hard voor moeten werken en het gaat steeds beter. Dat is hartstikke mooi."

Blije Blokhuijsen: 'Heel hard voor moeten werken'

Thomas Geerdinck, de winnaar van de 500 meter (in een persoonlijk record: 35,50) in Heerenveen, werd op de vijf kilometer zevende in 6.35,87. Daardoor zakte hij in het klassement van de eerste naar de derde plaats (2,45 seconden achterstand op Blokhuijsen).

"Het was een mooie rit tegen Marcel", vertelde Blokhuijsen na de 5.000 meter. "Ik moest diep gaan, het was niet makkelijk vandaag. Ik zie progressie en dat maakt mij heel tevreden. Nu goed herstellen van dit ritje, maar ik heb hartstikke veel zin in morgen."

Zondag staan de 1.500 meter en de afsluitende 10.000 meter op het programma.

Tickets voor WK allround

De winnaar van de NK allround plaatst zich voor de wereldkampioenschappen allround, eind februari in het Noorse Hamar. Bij de NK afstanden in december verzekerden Patrick Roest en Sven Kramer zich al van startbewijzen voor de WK.

Beide schaatsers komen dit weekend niet in actie in Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl