Debuterende Nederlandse kunstrijders werken moeizame EK-finale af

Voor het eerst in 24 jaar had Nederland bij de EK kunstrijden een duo tijdens het paarrijden. Michel Tsiba en Daria Danilova haalden, na pas anderhalf jaar samen te hebben getraind, de finale. Daarin ging echter veel mis.

Het resultaat was de zestiende plaats op grote afstand van de overige vijftien koppels. Bij elke lift ging er wel iets fout bij het Nederlandse koppel en met 116,30 punten bleven de twee ver van hun persoonlijk record (135,71) verwijderd.

Lift

"We begonnen de kür goed, maar aan het einde waren er twee lifts. Die mislukten allebei. Dat scheelt wel heel veel punten", keek de in Groningen geboren Tsiba bij Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1 terug op het optreden.

De finale halen was het doel van het duo, dat in Berlijn traint, aan het begin van het seizoen. "Dat we dat hebben verwezenlijkt, is al geweldig. We trainen nog niet lang samen en misten de ervaring. De kür vanavond was teleurstellend, maar ik ben heel blij met ons debuut."

De Russen Aleksandra Bojkova en Dimitrij Kozlovskij vieren hun Europese titel AFP

Aleksandra Bojkova en Dmitrij Kozlovskij veroverden de Europese titel bij het paarrijden. Het Russische duo, dat bij de korte kür al een straatlengte voorsprong had genomen op de concurrentie, breidde de marge met een vlekkeloze vrije kür alleen maar verder uit.

Bojkova (18) en Kozlovskij (20) werden in 2019, hun debuutjaar bij de senioren, derde bij de EK en zesde bij de wereldkampioenschappen.

In Graz, waar de Franse titelhouders Morgan Ciprès en Vanessa James ontbraken, waren ze hun ervaren landgenoten Jevgenija Tarasova en Vladimir Morozov (2x goud, 1x zilver, 2x brons en 2x WK-zilver) duidelijk de baas: 234,58 om 206,53 punten.

STER reclame