ANP
NOS Nieuws

Politiechef Akerboom wordt nieuwe baas AIVD

Erik Akerboom, de korpschef van de Nationale Politie, wordt het nieuwe hoofd van de inlichtingendienst AIVD. De ministerraad zal daar binnenkort de knoop over doorhakken, bevestigen ingewijden na berichtgeving in de Volkskrant.

Akerboom, die een lange carrière bij de politie heeft gehad, volgt Dick Schoof op, die na een jaar weer vertrekt bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Eerder werd al bekend dat Schoof als nieuwe ambtelijke baas op het ministerie van Justitie en Veiligheid schoon schip moet maken. Bij het ministerie speelden de afgelopen jaren verschillende incidenten, zoals de 'bonnetjesaffaire'.

Serieus en zakelijk

Akerboom werd in 2016 korpschef van de Nationale Politie. Hij wordt geroemd om zijn serieuze, zakelijke en verbindende aanpak. Hij volgde Gerard Bouman op, de eerste nationale korpschef na de reorganisatie bij de politie.

Onlangs pleitte hij voor een stabiele koers ten aanzien van de politie. Hij hekelde het 'zigzagbeleid' in Nederland, waarbij het ene kabinet besluit om te bezuinigen, terwijl het volgende vindt dat er duizenden nieuwe agenten bij moeten komen.

De verhouding tussen de AIVD en de politie is niet altijd even goed, onder meer omdat de politie meer is van het snel oppakken, terwijl de inlichtingendienst mensen wil blijven volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl