NOS Nieuws

Je cv-ketel is op en de overheid wil gasverbruik verminderen. Wat doe je?

  • Heleen Ekker

    redacteur Klimaat en Energie

  • Heleen Ekker

    redacteur Klimaat en Energie

Als je cv-ketel aan vervanging toe is, is het nog niet zo eenvoudig om te bedenken wat je moet doen. Een nieuwe aanschaffen of voor een warmtepomp kiezen? Of kun je beter denken aan een hybride variant, die zowel aardgas als elektra aan kan? Of een cv leasen, in afwachting van een warmtenet, waarvoor straks mogelijk veel gemeenten kiezen?

Milieu Centraal heeft een tool gelanceerd, waarbij je je individuele situatie kunt invullen, en een advies krijgt. Volgens Mariken Stolk van de voorlichtingsorganisatie houdt de kwestie veel mensen bezig.

"Wij schatten in dat de komende drie jaar zo'n 600.000 mensen met de vraag te maken krijgen, omdat hun cv-ketel het minder goed gaat doen of misschien kapot gaat." Deze mensen kunnen volgens haar het beste meteen naar drie aspecten tegelijk kijken: of de cv-ketel nog te repareren valt, hoe goed hun huis geïsoleerd is en wat de gemeente van plan is in hun wijk.

Omslagpunt

"Zeker als de gemeente bijvoorbeeld de komende vijf jaar een warmtenet gaat aanleggen in jouw wijk, is het zonde als je dan net een volledige warmtepomp hebt geïnstalleerd", zegt Stolk. "Want dat kost een hoop geld, en die warmtepomp zou je dan niet meer kunnen gebruiken. Daarom is het belangrijk om te weten wat de plannen van je gemeente zijn."

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 de eerste anderhalf miljoen woningen en gebouwen van het aardgas af zullen zijn. Uiterlijk eind volgend jaar moeten gemeenten een plan van aanpak hebben.

Wat de mogelijkheden zijn om je cv-ketel te vervangen, laten we in onderstaande slider zien:

  • NOS
    Wat kun je doen als je cv-ketel vervangen moet worden?
  • NOS
    Wat kun je doen als je cv-ketel vervangen moet worden?
  • NOS
    Wat kun je doen als je cv-ketel vervangen moet worden?

Dat de vraag bij veel mensen leeft, bevestigt Martin Hoekstra, warmte-installateur en directeur van ST/Warmte. Of een alternatief voor een cv-ketel beter is, heeft volgens hem niet alleen te maken met isolatie, maar ook met de radiatoren, eventuele vloerverwarming en de hoeveelheid gas die mensen gebruiken.

Want daar hangt vanaf of een alternatief goedkoper is dan een cv-ketel. "Het omslagpunt van een hybride warmtepomp ligt bij ongeveer 1400 kuub gas en van een gewone warmtepomp bij 1800 kuub. Daaronder heb je het minder snel terugverdiend." Milieu Centraal denkt dat het omslagpunt lager ligt, maar noemt geen hoeveelheid, omdat het per huishouden teveel verschilt.

Lage temperatuur in warmtepomp

In veel gevallen is het helemaal niet verkeerd als mensen een cv-ketel blijven gebruiken, stelt Milieu Centraal. Maar dit geldt niet als je bijvoorbeeld in een redelijk goed geïsoleerde woning woont en je gemeente nog geen warmteplan heeft. In dat geval is een cv-ketel gecombineerd met een hybride warmtepomp een beter alternatief.

"En mensen die in een goed geïsoleerde woning (gebouwd na 2006) wonen buiten de bebouwde kom, kunnen dan beter overstappen op een volledige warmtepomp, omdat warmtenetten daar waarschijnlijk niet aangelegd gaan worden."

Huizen van na 2006 zijn doorgaans goed geïsoleerd, en dat is een vereiste bij een warmtepomp. Zo'n pomp werkt met een lagere verwarmingstemperatuur dan een cv-ketel, dus is het nog belangrijker dat de warmte niet kan ontsnappen. Volgens het bedrijf Feenstra, verwarmingsspecialist, verwarmen cv-ketels het water vanouds tot 80 graden, terwijl warmtepompen een maximumtemperatuur van 50 graden aanhouden. Dit maakt niks uit voor het bereiken van een aangename kamertemperatuur, mits een huis goed is geïsoleerd.

Meer cv-ketels

Stolk van Milieu Centraal schat in dat installatiebedrijven nog vaak zullen adviseren om gewoon een nieuwe cv aan te schaffen. Uit de verkoopcijfers van de afgelopen jaren blijkt ook dat er nog altijd steeds meer cv-ketels worden verkocht.

De tool is volgens Milieu Centraal niet alleen bedoeld voor woningeigenaren, maar ook voor installateurs van cv-ketels en warmtepompen. "We hopen dat de tool ook hen op weg kan helpen."

In de tussentijd krijgen de meeste mensen gewoon weer een nieuwe cv-ketel, als de oude ermee ophoudt. Dat geldt ook voor Leo Baas uit Nieuwkoop, die vandaag een nieuwe verwarmingsketel krijgt. Hij heeft niets anders overwogen. "Ze zijn hier wezen kijken en hebben ons een nieuwe ketel op gas aangeraden." Het aardgas blijft voorlopig wel, vermoedt hij. "Daarmee zitten we onze tijd wel uit. Als de ketel vijftien jaar meegaat, dan ben ik in de 90, dus ik denk dat dat wel lukt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl