NOS NieuwsAangepast

Verkoop cv-ketels stijgt, ondanks klimaatdoelstelling

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

De verkoop van cv-ketels stijgt nog steeds, ondanks de doelstellingen en afspraken om klimaatverandering tegen te gaan. Dat blijkt uit de eerste Gasmonitor, die is opgesteld in opdracht van de netbeheerders Alliander en Stedin en uitgevoerd door Natuur & Milieu. Het is de bedoeling om elk jaar zo'n Gasmonitor uit te brengen, zodat duidelijk wordt hoe ver Nederland is met het afscheid nemen van aardgas.

"Deze uitkomst heeft ons verrast", zegt directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu. "We moeten juist van het aardgas af. De huizen waar nu een nieuwe cv-ketel is geplaatst, zitten nog voor vijftien jaar vast aan gas. Dit is een ongewenste ontwikkeling."

Om het Parijse klimaatakkoord na te kunnen leven, heeft het kabinet in het regeerakkoord een klimaatdoelstelling opgenomen. Daaruit vloeit voort dat Nederlandse gebouwen uiterlijk in 2050 geen aardgas meer gebruiken. Cv-ketels werken op gas en bij het gebruik van deze fossiele brandstof komt CO2 vrij.

Warmtepomp goedkoper

Onderzocht is welke warmte-installaties in de afgelopen vijf jaar door Nederlanders zijn aangeschaft. Er is gekeken naar de verkoopcijfers van cv-ketels, warmtepompen en pelletkachels. Ook is gekeken naar het aantal aangevraagde subsidies (ISDE).

Steeg de verkoop van warmtepompen in 2016 nog met 44 procent, vorig jaar was dat nog maar 15 procent. De verkoop van cv-ketels daalde in 2016, maar steeg vorig jaar weer met 3 procent. Vorig jaar werden 425.000 cv-ketels verkocht tegen bijna 85.000 warmtepompen en bijna 14.000 pelletkachels.

Aansluitplicht

Demmers wijst erop dat er dit jaar belangrijke stappen zijn en worden gezet om aardgas minder aantrekkelijk te maken. Zo is per 1 juli de aansluitplicht in de nieuwbouw voor aardgas vervallen.

Daarnaast is in de hoofdlijnen voor het nieuwe Klimaatakkoord al aangekondigd dat de belasting op aardgas omhoog gaat. "Dat is positief, maar het is niet genoeg. Wat ons betreft worden er nu ook geen vergunningen meer afgegeven voor nieuwbouwprojecten met een aardgasaansluiting. Vergeet ook niet dat het alternatief, de warmtepomp, voor de bewoner uiteindelijk ook goedkoper is."

Demmers is benieuwd of de cijfers over het lopende jaar een ander beeld zullen laten zien. "Maar als dat niet zo is, als de laatste ontwikkeling rond de verkoop van cv-ketels en warmtepompen doorgaat, zou je aardgas in nieuwbouw moeten gaan verbieden."

Elektriciteitsnetten verzwaren

Of mensen op een bepaald moment massaal overstappen op een andere manier van verwarming is belangrijk om te weten voor netbeheerders, zegt Jelle Wils van Alliander.

"Wij weten veel van energie, maar heel weinig van verkoopcijfers van warmte-installaties. Een warmtepomp gebruikt veel meer elektriciteit dan een cv-ketel. Als veel mensen zo'n warmtepomp aanschaffen, zullen we de elektriciteitsnetten moeten verzwaren. Op zich is dat geen probleem voor ons, maar we willen wel graag weten in welk tempo we ons daarop moeten voorbereiden."

Wils denkt dat het rapport onderstreept dat Nederland goed moet kijken naar de alternatieven voor aardgas. "We zijn op dit moment met alle gemeenten in ons verspreidingsgebied in gesprek. Want we moeten er echt haast mee maken." Toch denkt hij dat niet overal overhaast afscheid moet worden genomen van gasleidingen. Want ook biogas of waterstof zou als alternatief in het gasnetwerk vervoerd kunnen worden.

Demmers van Natuur en Milieu plaatst hier kanttekeningen bij. "Biogas is maar zeer beperkt beschikbaar en groene waterstof is er pas op de lange termijn voldoende. Waterstof gaat zeker een rol spelen in de energievoorziening, maar lijkt minder geschikt voor de verwarming van huizen. Wij denken dat warmtenetten en warmtepompen het zeker zullen winnen van waterstof."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl