NOS NieuwsAangepast

Straks allemaal woningen zonder gas, hoe moet dat?

De regeringspartijen willen zo snel mogelijk, liefst nog dit jaar, voor elkaar krijgen dat nieuw te bouwen woningen niet meer op het gasnet worden aangesloten. "Dat is goed voor het klimaat en helpt de vraag naar Gronings gas te verminderen", zegt D66-Kamerlid Jetten.

In het regeerakkoord hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie al afgesproken dat de verplichte gasaansluiting in deze kabinetsperiode moet verdwijnen. Zij willen nu dat er vaart wordt gemaakt. Zij vinden het onlogisch om de verdere kabinetsperiode nog huizen te bouwen met een voorziening waar ongeveer iedereen vanaf wil.

Het plan sluit aan bij een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren, waar vandaag over wordt gesproken. Met dat verschil, dat de regeringspartijen vinden dat er soms van de nieuwe wet mag worden afgeweken.

Als gemeenten bijvoorbeeld vinden dat de kosten van alternatieven te hoog zijn en de kopers te veel op kosten worden gejaagd, mogen ze van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie alsnog een verzoek doen om een nieuwbouwwijk op het gasnet aan te sluiten. GroenLinks vindt dat er geen uitzonderingen gemaakt moeten kunnen worden. Zij willen zo snel mogelijk een volledige overgang van gas naar duurzame energie.

Hoe het in de praktijk gaat als je in een huis zonder gas woont, legt Maarten uit in deze video:

Maarten legt uit hoe het is om gasloos te wonen

In de Tweede Kamer wordt ook gesproken over het plan om de aansluitplicht op gas die nu nog in de wet staat te vervangen door een warmterecht. De regeringscoalitie heeft dat plan, waarbij de warmte dus ook op andere manieren kan worden geregeld, ook in het regeerakkoord opgenomen.

Een woordvoerder van Bouwend Nederland wijst erop dat een gasaansluiting nu nog opeisbaar is. "Als je een wijk aanlegt en één bewoner wil een gasaansluiting, dan moet die aansluiting er komen."

Hij denkt dat pas als het nieuwe plan erdoor is, het aantal gasloze woningen "een grote vlucht" zal nemen.

Polygoonjournaal eerste aardgasnet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl