Huseyin Dogan baalt Pro Shots

NAC-PSV, een Brabantse derby tegen een topclub zonder zelfvertrouwen, met als inzet een plek in de kwartfinales van de KNVB-beker. Meer heb je niet nodig voor een ouderwets Avondje NAC.

Maar die avondjes zijn al weken niet meer zoals vroeger. De toeschouwersaantallen (ruim 16.000) liggen nog altijd hoog, net als de bierconsumptie. Alleen smaakt het bier niet meer zo lekker als voorheen.

"Supporters van NAC zijn gewend aan teleurstellingen. Maar nu lijkt de grens echt bereikt", stelt AD-journalist Sjoerd Mossou, geboren met geel-zwart bloed in zijn aderen. "En dat werd ook wel een keertje tijd."

Ook NOS-verslaggever en Bredanaar Joep Schreuder proeft de onvrede in zijn stad. "Twee jaar FC Eindhoven is niet leuk. Clubliefde heeft een grens, zelfs in Breda."

Supporters van NAC uiten hun onvrede Pro Shots

Wat is er aan de hand bij de Brabantse volksclub? Na de degradatie van afgelopen seizoen werd onder trainer Ruud Brood gewoon de eerste periode gewonnen. Daarna kwam de klad erin, maar de vijfde plaats biedt nog altijd genoeg perspectief voor promotie.

"NAC is het schoolvoorbeeld van 'als het boven niet klopt, dan druppelt het naar beneden'", vindt Schreuder. "Er is nooit consistent beleid gevoerd. Hoeveel directeuren zijn er in de afgelopen jaren wel niet geweest? In de tussentijd wordt het imago van de club gecultiveerd, maar dat houdt een keer op."

Luuc Eisenga (algemeen directeur) en de Belg Tom Van Den Abbeele (technisch drecteur) traden aan in maart 2019 Pro Shots

"In Breda regeert de emotie en dus ook het opportunisme", legt Mossou uit. "Er zijn bestuurders, aandeelhouders, de rvc, sponsors en zelfs een supportersclub, die allemaal mee mogen praten. Dat is veel te veel."

"Ze zullen het in Breda niet graag horen, maar kijk naar Willem II. Daar heb je nu Martin van Geel als algemeen directeur, Joris Mathijsen als technisch directeur en Adrie Koster als trainer. Veel voetbalkennis, korte lijnen. Ingewikkelder moet je het niet willen maken."

Familie Brood doet boekje open

Bij NAC is het dus ingewikkelder. Veel ingewikkelder zelfs. Via social media kregen we op Oudjaarsdag een inkijkje in de verstoorde verhoudingen binnen de club. Trainer Brood werd ontslagen en uitte zijn onbegrip op Twitter.

Hoe diep de frustratie had gezeten werd duidelijk uit een emotionele post van Broods dochter Roxenne op Facebook. "Ik ben blij dat je weg bent bij die enge club", schreef ze. "Met die twee directeuren valt niet te werken."

"Het ontslag van Brood is niet eens heel raar, want zijn relatie met de spelers was niet al te best meer", vindt Mossou. "Maar hij is wel de zoveelste trainer die de laan uitvliegt. Er zit geen enkele lijn in het technische beleid."

"Ze hebben bij NAC van alles geprobeerd", vervolgt Mossou. "Rustige, kalme trainers zoals Marinus Dijkhuizen en Mitchell van der Gaag en dan weer iemand als Stijn Vreven. Bij wijze van spreken de ene keer een doodgraver, dan weer een volslagen gek langs de lijn. En alles daartussenin. Er zit geen enkele visie achter het beleid."

'Verbeek had geen trek in chaos'

Dat gebrek aan visie weegt door in de zoektocht naar een nieuwe coach. "Iedere trainer wil NAC wel doen. Maar er zijn ook veel trainers die afgeschrikt worden door de chaos", weet Schreuder. "Gertjan Verbeek voerde ooit twee gesprekken met NAC, maar haakte af. Er zijn veel te veel bestuurlijke organen, te veel onduidelijkheden."

Na het ontslag van Brood staat de 32-jarige Willem Weijs, zelf als trainer doorgegroeid vanuit de jeugdopleiding, voor de groep. Maar inmiddels zou de clubleiding al een paar gesprekken gevoerd hebben met oud-speler Kees van Wonderen.

Kees van Wonderen stopte in december als assistent van bondscoach Ronald Koeman bij Oranje Pro Shots

Schreuder: "Als ik Van Wonderen was, zou ik me heel goed laten informeren en ook wel even drie, vier keer nadenken."

Mossou: "Van Wonderen kennende zorgt hij er wel voor dat hij precies weet hoe de hazen lopen. Zo niet, dan ben je overgeleverd aan de chaos."

Geloven in chaos

In de tussentijd moet Weijs dus voor succes zorgen. Hij geldt al jaren als een beloftevolle trainer, een liefhebber bovendien van chaos. De chaostheorie in het voetbal, welteverstaan.

Net als bijvoorbeeld Jürgen Klopp bij Liverpool gelooft Weijs heilig in het gebruikmaken van de talloze omschakelmomenten op het veld. Een visie die veel succes kan opleveren, maar ook heel veel tijd vergt om in te slijpen. Krijgt hij die tijd?

Interim-coach Willem Weijs ergert zich in het duel met Jong AZ Pro Shots

"Ik zou dat niet eens zo raar vinden", stelt Mossou. "Het probleem is alleen dat Weijs nog bezig is met de trainerscursus betaald voetbal. Ik denk ook niet dat het gaat gebeuren. Maar het zou ook wel weer passen bij NAC. Zo eentje hadden we nog niet."

Een zege op PSV kan de gemoederen voor even laten omslaan. Mossou: "Een stuntje kan altijd, zeker tegen PSV dat al jaren dramatisch is in het bekertoernooi. Alleen schiet NAC daar niets mee op."

STER reclame