Cor P.
NOS NieuwsAangepast

Verdachte in 'tattookillers'-zaak knipt enkelband door en vlucht

Een van de zogeheten 'tattookillers' is op de vlucht geslagen. Verdachte Cor P. heeft dinsdagavond zijn enkelband doorgeknipt en is sindsdien spoorloos.

Vanochtend had hij in Rotterdam in de rechtszaal moeten verschijnen, waar de zaak tegen de 'tattookillers' wordt behandeld. Tegen de vier verdachten is eerder levenslang geëist.

Het Openbaar Ministerie denkt dat de 36-jarige Cor P. vreest voor een veroordeling. Mogelijk is hij naar het buitenland gevlucht.

De politie heeft een opsporingsbericht vrijgegeven. Daarin staat dat hij bekend staat als vuurwapengevaarlijk. "Als u hem ziet, benader hem niet zelf maar bel 112", zegt de politie.

Chinese symbolen

De 'tattookillers' danken hun naam aan de grote Chinese symbolen die op hun rug staan getatoeëerd. De vier mannen worden verdacht van de moord op Onno Kuut uit Enschede. Kuut werd in maart 2009 gevonden in de duinen bij Hoek van Holland. Alles wijst op een afrekening in het criminele circuit. Kuut had dezelfde tatoeages en werd zelf in verband gebracht met een dubbele moord.

Een vonnis in de zaak tegen de vier verdachten werd in mei uitgesteld, omdat er nog getuigen gehoord moesten worden. Dat is inmiddels gebeurd. Het OM blijft bij de eis van levenslang, terwijl de advocaten van de verdachten volharden in vrijspraak.

Enkelband

In afwachting van het vonnis droeg Cor P. een enkelband. Die kreeg hij eind 2018, toen hij voorwaardelijk uit de gevangenis werd vrijgelaten. Hij zat daar een eerdere straf uit voor een moordpoging in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie heeft daarna niet gevraagd hem opnieuw vast te zetten voor de verdenkingen in de zaak rond Onno Kuut.

Cor P. zat in 2012 wel korte tijd in voorarrest. Op dat moment was er nog te weinig bewijs voor zijn betrokkenheid bij de moord op Kuut en werd het voorarrest weer opgeheven. Omdat P. toen toch al in de gevangenis zat, maakte dat in de praktijk geen verschil.

Andere verdachten

Ook twee andere verdachten in de 'tattookillers'-zaak waren voorlopig vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie wilde dat zij opnieuw worden vastgezet, om te voorkomen dat ook zij vluchten.

Onder hen is een jongere broer van P., de 32-jarige Brian P. Ook hij was niet op de zitting vanochtend, maar verscheen later op de dag wel om de rechtbank te laten zien dat hij niet was gevlucht. De rechtbank vond het niet nodig de mannen eerder dan de uitspraak naar de gevangenis te sturen. Het vonnis is over twee weken.

In de video hieronder, uit 2017, legt NOS op 3 uit hoe een enkelband werkt, wat er gebeurt als je hem doorknipt en waarom 'ie überhaupt aan iemand wordt 'gegeven':

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl