Op een treinstation in Wuhan wordt de temperatuur van reizigers gecontroleerd
NOS NieuwsAangepast

Wuhan sluit vliegveld en stations om virus, WHO ziet nog geen noodsituatie

De Chinese miljoenenstad Wuhan sluit de luchthaven en treinstations voor alle uitgaande reizigers. De autoriteiten hopen zo een verdere verspreiding van de nieuwe variant van het coronavirus te voorkomen, melden staatsmedia.

Ook al het lokale openbaar vervoer wordt stilgelegd. De maatregelen gaan in om 03.00 uur Nederlandse tijd. In Wuhan is het dan 10.00 uur in de ochtend. Eerder riepen de autoriteiten inwoners al op om in de stad te blijven.

Chinees nieuwjaar

De nieuwe variant van het coronavirus is vastgesteld bij meer dan 500 mensen, voornamelijk rond de stad Wuhan. Zeventien patiënten zijn overleden, meldden de Chinese autoriteiten eerder vandaag.

Vanwege de uitbraak waren al infrarood-thermometers geplaatst op het station van Wuhan:

Chinese stad Wuhan neemt maatregelen om coronavirus tegen te gaan

Het virus is ook opgedoken in andere landen, waaronder Taiwan, Zuid-Korea, Thailand, Japan en de VS. Het gaat in alle gevallen om mensen die onlangs in Wuhan waren.

Chinese autoriteiten adviseren om in heel het land dichtbevolkte gebieden te mijden. Juist in deze periode gaan tientallen miljoenen mensen op reis vanwege het Chinese nieuwjaar. Dat wordt zaterdag gevierd.

Geen internationale noodsituatie

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO hield vandaag in Genève een spoedvergadering over het virus. Na afloop was de conclusie dat er meer tijd en informatie nodig is om de uitbraak aan te merken als internationale noodsituatie. Morgen wordt er opnieuw overlegd. Een team van de WHO is in China om informatie te verzamelen over het virus.

Tot nu toe heeft de WHO vijf keer een internationale noodsituatie uitgeroepen. Dat gebeurde onder meer bij de Mexicaanse griep in 2009 en bij de ebola-epidemie in 2014.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl