Glenn Greenwald ANP

De Amerikaanse journalist Glenn Greenwald is in Brazilië aangeklaagd voor betrokkenheid bij het hacken van telefoons van honderden ambtenaren die verdacht worden van corruptie. Greenwald spreekt de beschuldigingen tegen en noemt het een aanval op de persvrijheid door de regering-Bolsonaro.

Greenwald is oprichter van het online-tijdschrift The Intercept Brasil waarin de nationalistische Braziliaanse president Bolsonaro kritisch wordt gevolgd. Dit platform heeft de laatste maanden meerdere telefoongesprekken gepubliceerd die corruptie binnen de Braziliaanse overheid aan het licht brengen.

In de aanklacht tegen Greenwald, die gisteren bekend werd, wordt de journalist verweten dat hij onderdeel uitmaakt van een criminele groep van zes mensen die de telefoons van lokale autoriteiten heeft gehackt.

Greenwald zegt dat de inhoud van de telefoongesprekken naar hem is gelekt. Met de aanklacht zou de regering wraak willen nemen op de journalist vanwege diens onthullingen over minister van Justitie Sérgio Moro. De rol van deze bewindsman in het enorme omkoopschandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras wordt momenteel onderzocht.

Aanval op persvrijheid

Greenwald moemt de aanklacht ook een aanval op de persvrijheid. "De regering Bolsonaro en de groep die hem steunt heeft meerdere keren duidelijk gemaakt geen respect te hebben voor fundamentele persvrijheden", laat de journalist in een statement via Twitter weten. "We zullen ons niet laten intimideren door deze tirannieke pogingen om journalisten het zwijgen op te leggen", voegt hij daaraan toe.

Lees hier de hele verklaring die Greenwald op zijn Twitterpagina deelde:

De Amerikaanse journalist werd internationaal bekend in 2013 toen hij de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden openbaar maakte. Snowden werkte voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en voor de veiligheidsdienst NSA. In 2013 vluchtte hij naar Hongkong, waar hij geheime documenten over de grootscheepse spionage door de NSA deelde met een journalist van The Guardian. Snowden woont al jaren in ballingschap in Rusland.

Of Greenwald ook daadwerkelijk terecht moet staan, is nog niet bekend. Een rechter moet nog bepalen of de aanklacht wordt aanvaard.

STER reclame