AFP

De Russische verblijfsvergunning van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is "met enkele jaren" verlengd. Dat heeft een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Snowden wordt in de Verenigde Staten verdacht van het lekken van staatsgeheimen. Hij werkte voor de inlichtingendienst CIA en veiligheidsdienst NSA. Vier jaar geleden vluchtte hij naar Hongkong. Daar lekte hij geheime documenten over de massale spionage door de NSA aan een journalist van The Guardian. Daarna vroeg hij asiel aan in Rusland. In 2014 werd zijn asiel verlengd voor een periode van drie jaar.

Snowden heeft eerder gezegd alleen terug te willen naar de VS als hem een eerlijk proces wordt gegarandeerd. 

Deel straf Manning kwijtgescholden

Vandaag werd bekend dat president Obama een groot deel van de straf van de ex-militair Chelsea Manning heeft kwijtgescholden. Zij werd in 2010 tot 35 jaar cel veroordeeld wegens het doorsluizen van geheime diplomatieke en militaire documenten. Zij komt nu in mei vrij. 

Op Twitter bedankt Snowden iedereen die heeft gepleit voor een strafvermindering voor Manning. Hij bedankte ook Obama. 

Vorig jaar vroeg een aantal mensenrechtenorganisaties een presidentieel pardon voor Snowden. Dat verzoek werd door het Witte Huis afgewezen

STER reclame