'Banken gaan vaker betaalgegevens gebruiken om geld te verdienen'
De verleiding voor banken om met betaalgegevens van klanten geld te gaan verdienen, wordt groter. Daarom wil toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) er strenger op toezien dat data niet wordt misbruikt.
"Ik denk dat het gebruik van betaalgegevens onmiskenbaar de toekomst is", zegt DNB-directeur Frank Elderson. "Er is urgentie bij banken. Ze denken na over hun verdienmodel. De digitalisering biedt mogelijkheden."
ING wilde bijvoorbeeld vorig jaar aanbiedingen aan klanten doen op basis van hun betaalgegevens. Daar kwam zoveel verzet tegen dat de bank het plan voorlopig terugtrok. ABN Amro had een vergelijkbare werkwijze, maar stopte daarmee na klachten van de privacy-waakhond.
Concurrentie groeit
Banken staan van verschillende kanten onder druk. Techbedrijven zoals Apple en Google proberen een deel van het betalingsverkeer over te nemen, door bijvoorbeeld betalen met de telefoon mogelijk te maken. Op de hypotheekmarkt is er steeds meer concurrentie van pensioenfondsen en verzekeraars en op de spaarrekeningen van klanten leggen de banken steeds meer geld toe.
Klanten vinden misbruik van data erger dan dat de bank een hoge boete krijgt voor witwassen
Volgens de toezichthouder hebben consumenten relatief veel vertrouwen in banken dat ze goed met hun data omgaan. "Klanten hebben meer vertrouwen dat de bank goed voor hun data zorgt dan grote techbedrijven", zegt Elderson. "Met dat vertrouwen moeten banken voorzichtig omgaan.
Volgens hem kan een misstap grote gevolgen hebben voor een bank. "Klanten vinden het erger dat de bank hun gegevens zonder toestemming aan iemand anders geeft, dan dat de bank een hoge boete krijgt voor witwassen."
Tegelijkertijd wil De Nederlandsche Bank ook dat banken meer data met elkaar gaan uitwisselen. Om witwassen tegen te gaan zou het volgens de toezichthouder goed zijn als de Nederlandse banken onderling klantgegevens kunnen uitwisselen. Het is nog onduidelijk of dat met de huidige wetgeving is toegestaan.