De markt in Wuhan waar de uitbraak vermoedelijk is begonnen
NOS NieuwsAangepast

China meldt ruim 400 besmettingen met coronavirus, negen doden

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in China is opgelopen tot 440. Er zijn tot nu toe negen mensen aan overleden, melden de Chinese autoriteiten.

Alle patiënten die zijn bezweken komen uit de provincie Hubei. Daar ligt de miljoenenstad Wuhan, waar zich eind december de eerste besmettingen met het nieuwe virus voordeden. De variant van het coronavirus zou zijn oorsprong hebben op een vismarkt waar illegaal werd gehandeld. Inwoners van Wuhan worden opgeroepen hun woonplaats niet te verlaten, om de kans op verspreiding van het virus te verkleinen.

Bij een treinstation zijn infrarood-thermometers geplaatst om de temperatuur van passagiers te monitoren:

Chinese stad Wuhan neemt maatregelen om coronavirus tegen te gaan

Het virus is inmiddels ook opgedoken in Peking, Sjanghai en Macau. Buiten China zijn er besmettingen gemeld in Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Thailand en de VS.

Voor heel China geldt nu het advies om dichtbevolkte gebieden te mijden. Juist in deze periode gaan miljoenen mensen op reis vanwege het Chinese nieuwjaar.

Het virus lijkt snel te muteren, maar de Chinezen erkennen dat ze nog niet haarscherp in beeld hebben hoe het zich ontwikkelt. Of het een impact kan hebben die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld de SARS-epidemie in 2003 is nog onduidelijk. SARS wordt eveneens door het coronavirus veroorzaakt.

Er zijn extra maatregelen genomen om Chinese gezondheidswerkers tegen het virus te beschermen.

Spoedoverleg WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties komt vandaag in Genève bijeen voor spoedoverleg over de uitbraak. De WHO moet bepalen of er sprake is van een 'medische noodsituatie van internationale zorg'. Als dat zo is moet er een internationale aanpak komen voor het probleem, zoals bij het zika-virus en de ebola-uitbraak.

Het spoedoverleg heeft als doel te inventariseren wat er nu bekend is over de ziekte, zegt Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM in het NOS Radio 1 Journaal. Daarnaast is het een manier om prioriteit te geven aan de uitbraak en fondsen vrij te maken voor de bestrijding.

Van Dissel: "Een comité van experts gaat kijken hoe ernstig de ziekte is. Wordt het op een bepaalde wijze overgedragen, bijvoorbeeld van mens tot mens? Daar zijn aanwijzingen voor, maar dan hangt het toch nog af van hoe efficiënt dat gebeurt. Al die factoren worden gewogen en dan wordt gekeken of het waarschuwingslichtje van de auto aanmoet."

'Niet heel besmettelijk'

De ziekte lijkt met wat er nu bekend is niet zo heel besmettelijk, zegt van Dissel. "Als je die uitbraak al een maand volgt en ziet dat er eigenlijk nog heel weinig personen in ziekenhuizen zijn beland en er niet veel familieleden ziek zijn geworden, dan verwacht je dat de ziekte toch niet zo makkelijk overdraagbaar is."

Toch kan zo'n virus zich volgens Van Dissel ook aanpassen. "Op dit moment zijn we nog vroeg in de uitbraak. Dat betekent dat je je moet voorbereiden op het ernstigste geval en moet hopen dat het allemaal toch meevalt. Die WHO-bijeenkomst past daarin. Het betekent gewoon: Mensen wees alert."

Het RIVM houdt er rekening mee dat het virus ook in Nederland opduikt. "Net zoals in Japan en de VS kan er ook iemand vanuit China naar Nederland komen, hier ziek worden en uiteindelijk toch een relatie hebben met Wuhan."

Het Erasmus MC en het RIVM hebben testen waarmee met zekerheid vastgesteld kan worden of iemand het virus heeft. "En we hebben in Nederland natuurlijk protocollen klaarliggen voor wat we moeten doen om iemand op te vangen die klachten heeft van dit virus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl