NOS NieuwsAangepast

Onderwijsorganisaties: definitief schooladvies pas in derde jaar middelbare school

Kinderen moeten pas in het derde jaar van de middelbare school een definitief schooladvies voor het vmbo, havo of vwo krijgen. Dat staat in het onderwijspact dat vandaag wordt gepresenteerd door onderwijsorganisaties. Nu krijgen kinderen in groep acht van de basisschool al een schooladvies, maar dat is dus veel te vroeg zeggen de organisaties.

In het onderwijspact staan plannen over de toekomst van het onderwijs in Nederland. Het is opgesteld door onder meer LAKS, CNV Onderwijs, de VO-raad en de MBO Raad.

Als het schooladvies wordt uitgesteld, zorgt dat volgens hen voor meer kansengelijkheid. Om dat voor elkaar te krijgen, zal het onderwijssysteem flink op de schop moeten. De onderwijsorganisaties zien graag een brede onderbouw in het voortgezet onderwijs, waarin leerlingen van alle niveaus bij elkaar zitten tot ze 15 jaar zijn.

Details nog uitwerken

Pas na het derde jaar worden leerlingen ingedeeld op een bepaald niveau. In de eerste drie jaar wordt gewerkt met maatprogramma's. Volgens de onderwijsorganisaties kunnen kinderen zich op die manier het beste ontwikkelen. De exacte invulling van de plannen moet nog worden uitgewerkt.

Volgens de onderwijsorganisaties ervaren leerlingen en scholen nu te veel druk door een vroege selectie van kinderen. Dat zorgt voor een toename van stressgerelateerde klachten en burn-out. Ook leraren zijn hier de dupe van.

Het pact wordt vanmiddag gepresenteerd in Den Haag, daarna gaat de Tweede Kamer ernaar kijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl