De actiegroep Boze Ouders overhandigt het manifest aan de onderwijsinspectie
NOS Nieuws

Ouders in actie om haperend onderwijs voor hun zorgkind

De actiegroep Boze Ouders eist dat de Inspectie van het Onderwijs gaat controleren of scholen genoeg hulp bieden aan leerlingen met psychische en lichamelijke problemen. De groepering heeft bij de inspectie in Utrecht zo'n 500 klachten aangeboden van ouders van zorgkinderen.

De leerlingen krijgen op school niet of nauwelijks zogenoemd 'passend onderwijs', is de strekking van de klachten. Ze zitten thuis of gaan nog maar gedeeltelijk naar school.

Klacht

De ouders hebben de klacht collectief ingediend omdat de Onderwijsinspectie geen individuele klachten behandelt. "We doen dit om actie van de inspectie te eisen en om andere ouders te laten zien dat zij niet alleen staan", zegt de actiegroep.

In de Tweede Kamer tonen veel partijen begrip voor de actie van de Boze Ouders, zowel bij regerings- als oppositiepartijen. GroenLinks wil er in het vragenuurtje morgen over praten met minister Slob van Onderwijs. "De meest kwetsbare leerlingen krijgen onvoldoende prioriteit", zegt Kamerlid Westerveld.

De partijen hebben kritiek op het functioneren van de wet en op de zogenoemde samenwerkingsverbanden die het passend onderwijs daadwerkelijk moeten regelen. Dit heeft geleid tot extra bureaucratie en minder flexibiliteit, zegt regeringspartij ChristenUnie.

De PVV zegt dat de afspraken niet zijn nagekomen. "Elke thuiszitter is een schande. De afspraak was nul thuiszitters", zegt PVV'er Beertema. 50Plus benadrukt dat grootouders die op die kinderen passen, geconfronteerd worden met de problemen en ook D66-Kamerlid Van Meenen wil van het systeem af. "Er werd kinderen, ouders en leraren van alles beloofd. Dat wordt niet waargemaakt." De ouders hebben gelijk, zegt ook de SP. "Een kind heeft wettelijk recht op een passende plek", aldus Kamerlid Kwint.

Passend Onderwijs - Hoe werkt dat?

De Tweede Kamer heeft al jaren kritiek en zorgen over het passend onderwijs, maar tot nu toe is het systeem niet veranderd. In het voorjaar komt minister Slob met een evaluatie van het systeem en dan moet duidelijk worden op welke manier er betere zorg op school geregeld kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl