ANP
NOS Nieuws

Protesterende suïcidale vrouw spreekt met Blokhuis, maar zet actie door

De 26-jarige Charlotte Bouwman, die vanmorgen een zit-actie begon op het ministerie van Volksgezondheid, zet haar actie voorlopig door. Ze had vanmiddag een gesprek met staatssecretaris Blokhuis, waarin ze een klemmend beroep op het kabinet deed voor goede hulp voor mensen met complexe psychiatrische aandoeningen.

Bouwman noemde het gesprek na afloop positief, maar beëindigt haar actie voorlopig niet. "Geen woorden, maar daden. Ik blijf hier tot er de toezegging komt dat er landelijke specialistische centra komen."

De vrouw nam vanochtend met twee protestborden plaats voor het Haagse ministerie. Ze heeft een 'Manifest voor een Betere Jeugdzorg en ggz' opgesteld en een website Lijm de Zorg geopend. Naar eigen zeggen is ze al acht jaar suïcidaal en staat ze al 804 dagen op een wachtlijst voor de juiste hulp.

Bouwman heeft een complexe stoornis en daarvoor bestaan wel gespecialiseerde traumabehandelingen, maar die zijn onder meer door de duur - soms tussen de vijf en tien jaar - erg prijzig. Vanwege deze kosten worden dergelijke behandelingen zelden aangeboden en is de wachtlijst lang. "Ik ben gewoon te duur", zegt Bouwman.

Complex

Ze is lovend over de bestaande hulp. Maar personeelstekort, wachtlijsten en gebrek aan passende zorg leiden tot schrijnende situaties, stelt ze in haar manifest. "Er zijn zo veel mensen die je echt kunnen helpen, maar omdat ik zo'n complex geval ben, moet ik thuis wachten tot er plek voor me is".

In het manifest pleit Bouwman onder meer voor landelijke behandelcentra voor specialistische zorg die niet regionaal behandeld kan worden. Ook de acute nood voor mensen moet beter. Zelf werd ze na een noodoproep pas na uren teruggebeld, omdat het zo druk is bij de crisisdienst. "Mensen in acute nood moeten altijd iemand kunnen bereiken en zo nodig opgenomen kunnen worden."

Geen beloftes

Bouwman zei na het gesprek met Blokhuis dat ze zich serieus genomen voelt. Ze is positief over de erkenning dat er meer bekendheid moet komen voor een helpdesk binnen het ministerie. Maar ze wil ook harde toezeggingen dat er landelijke specialistische centra komen.

Die toezegging kon staatssecretaris Blokhuis niet doen. Hij zei het pleidooi van Bouwman "heel serieus te nemen" en "ook stappen te willen zetten om dingen te verbeteren die Charlotte terecht aankaart". Maar hoog-specialistische hulp regelen is volgens Blokhuis ingewikkeld en "niet eventjes op een middag te regelen".

Rutte

Eerder op de dag voerde premier Rutte, die voor het wekelijks coalitieoverleg in het ministerie was, ook een kort gesprekje met Bouwman. Samen met de hoogste ambtenaar van het ministerie nam hij Bouwman en haar hond Bobbie verder mee naar binnen. "Daar is het iets warmer", zei de premier. In het coalitieoverleg werd vervolgens de zaak van Bouwman kort besproken, lichtte Rutte later toe.

Voorlopig zegt Bouwman in ieder geval tijdens kantooruren in de hal van het ministerie te verblijven, tot in ieder geval het Kamerdebat van volgende week.

NOS op 3 legt in deze video uit waarom praten over zelfdoding belangrijk is;

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl