Robert Hyde met president Trump
NOS Nieuws

Gekkigheid of serieus? Appjes van Nederlander in impeachmentproces

Een Nederlandse Trumpfan, een veroordeelde Miss Florida en een grofgebekte congreskandidaat hebben ineens opmerkelijke bijrollen in de impeachmentzaak tegen president Trump. Centraal staat de vraag of appjes over het schaduwen van een Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne onschuldig gedol waren, of eerder sinister en bloedserieus.

Amerikaanse media probeerden afgelopen weekend zo veel mogelijk te weten te komen over Anthony de Caluwé, de Nederlander die de ambassadeur in de Oekraïne geschaduwd zou laten hebben. Veel details konden ze niet hard krijgen.

Hij zou 52 jaar oud zijn en geboren in België. Hij zou veel tijd in Palm Beach doorbrengen, maar noemt ook Zurich en Londen als thuisbasis op Twitter. Hij wordt in verband gebracht met een Bulgaarse financiële instelling, maar zette zich ook in voor een stichting om andere planeten te koloniseren. Ook bevestigde zijn woordvoerder dat hij soms het pseudoniem Anthony Hemelrijk gebruikt.

Overduidelijk is wel dat hij een fervent Trumpfan is: op Instagram plaatste hij foto's met mensen uit de entourage van Trump en op Twitter retweet hij graag de opmerkingen van Trump, of memes die hem steunen.

De Caluwé kwam in het nieuws toen aspirant-congreslid Robert Hyde uit Connecticut hem noemde. Hij zou de afzender zijn van berichten waarin hij verslag leek te doen aan het Trump-kamp van de bewegingen van ambassadeur Yovanovitch.

"Mijn contacten checken het", appte De Caluwé met een plaatje van Yovanovitch naar Hyde. "Je krijgt volgende week het adres", vulde hij aan, waarop Hyde reageerde met "prachtig". Hyde speelde de appjes door aan zakenman Lev Parnas, een hoofdrolspeler in de Oekraïne-affaire.

In een later bericht vraagt De Caluwé aan Hyde: "He broeder, kappen we??? Of heb je nog steeds info nodig? Hou je haaks".

De berichten tussen de twee werden vorige week vrijgegeven door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Ze zouden als bewijs dienen dat Trump-adviseur Rudy Giulliani geprobeerd had om tegenstander Joe Biden door het slijk te halen. Deze kwestie staat centraal in de impeachmentzaak die momenteel door de Senaat wordt behandeld.

Hyde reageerde vervolgens met een video op Twitter, waarin hij betoogt dat hij "wordt genaaid" door de Democraten. De appjes van De Caluwé zouden helemaal niet echt zijn geweest. "Dit was gewoon een copy-paste lulverhaal van een kerel die me zat te neppen", zegt Hyde erover. "Ik heb niet eens banden met Oekraïne. Ik wist niet eens dat Lev Parnas daarvandaan kwam."

Ook De Caluwé laat via woordvoerder Karyn Turk weten dat het bij zijn appjes, die door Hyde werden doorgestuurd, om een uit de hand gelopen grap ging. "Dit was gewoon belachelijke kletspraat. Rob Hyde's gedrag was soms vreemd, onzinnig en vaak komisch. Ik wist niet goed wat ik ermee moest, toen niet en nu niet." De Caluwé laat verder weten dat de berichten volledig ongeloofwaardig zijn.

Na de persmededeling vroegen sommigen zich meteen af hoelang De Caluwé nog gebruik zou kunnen maken van de diensten van woordvoerder Turk, oud-Miss Florida en tegenwoordig een rechtse mediapersoonlijkheid. Zij is namelijk zelf net veroordeeld tot enkele maanden cel en huisarrest wegens het verduisteren van zorggeld van haar moeder.

Onderzoeken

Voor de autoriteiten in de Oekraïne is de zaak in ieder geval nog niet afgedaan: er is een onderzoek geopend naar de vraag of Yovanovitch inderdaad gevolgd is. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de ambassadeur onder valt, is een intern onderzoek begonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl