NOS Nieuws

Prins Harry over breuk met koningshuis: 'We hadden geen andere keuze'

De Britse prins Harry heeft voor het eerst gereageerd op zijn breuk met het Britse koningshuis. In een speech bij een liefdadigheidsinstelling in Londen zei hij dat hij het verdrietig vindt dat hij zijn werkzaamheden voor de Britse koninklijke familie zal neerleggen, maar dat hij geen andere keus heeft. Harry en zijn vrouw Meghan namen deze beslissing om een "rustiger leven te leiden".

"Ik wil dat je de waarheid hoort van mij, zoveel als ik met jullie kan delen, niet als prins of hertog, maar als Harry", begint hij zijn toespraak. "Het Verenigd Koninkrijk is mijn thuis, een plek waar ik van houd. En dat zal nooit veranderen." De prins zegt dat hij zijn beslissing niet "lichtvaardig" heeft genomen.

Bekijk hier een deel van de toespraak die is gefilmd met een mobiele telefoon vanuit het publiek.

'Ik wil dat je de waarheid hoort van mij'

Harry en Meghan kondigden twee weken geleden onverwachts aan dat ze een minder prominente rol binnen het koningshuis wilden en een belangrijk deel van hun tijd in Canada willen doorbrengen. "Onze hoop was dat we de koningin konden blijven dienen, zonder daarvoor betaald te worden. Helaas was dat niet mogelijk", zegt de hertog van Sussex.

Ik wil jullie duidelijk maken dat we zeker niet weglopen

prins Harry

Zaterdag werd bekend dat het stel de titels Koninklijke Hoogheid niet meer zal gebruiken en dat ze geen geld meer van het Koninklijk Huis ontvangen. "Ik heb dit geaccepteerd omdat ik weet dat het niet verandert wie ik ben of hoe toegewijd ik ben. Ik doe een stap terug om een stap vooruit te kunnen maken naar een hopelijk rustiger leven", verklaart de prins.

In zijn toespraak wees hij met beschuldigende vinger naar de media die hij "een sterke kracht" noemt. "Ik wil jullie duidelijk maken dat we zeker niet weglopen en zeker niet voor jullie weglopen."

Harry en Meghan blijven wel hertog en hertogin van Sussex en Harry blijft ook gewoon prins. Dit geeft hun de mogelijkheid om terug te keren in een actieve koninklijke rol, mochten ze zich ooit bedenken.

Het koppel plaatste de speech van prins Harry op hun Instagrampagina:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl