NOS Nieuws

Ook Engelse scholen bieden gratis menstruatieproducten aan

Vanaf aanstaande maandag kunnen meisjes op alle Engelse scholen gratis tampons, maandverband en andere producten krijgen die zij nodig hebben tijdens de menstruatie.

De Schotse regering trok daar twee jaar geleden al geld voor uit. De regering in Londen volgde in april. De maatregel kost 20 miljoen pond voor dit jaar, waarmee ongeveer 1,7 miljoen leerlingen op 20.000 scholen zijn geholpen. Het ministerie van Onderwijs wil 'menstruatie-armoede' bestrijden bij meisjes uit arme gezinnen.

Improviseren

Uit een enquête onder 1000 jonge vrouwen bleek dat een op de tien van hen geen geld heeft voor menstruatieproducten en dat 12 procent wel eens noodgedwongen heeft moeten improviseren. Er zijn verhalen van meisjes die uit armoede opgerold toiletpapier en zelfs kranten hebben gebruikt tijdens hun menstruatie.

De Britse regering probeert met de maatregel ook iets te doen tegen het taboe dat op menstruatie rust. "Menstrueren is iets normaals, een onderdeel van het dagelijks leven. Wij willen niet dat jonge mensen daardoor hun lessen missen", zegt staatssecretaris Michelle Donelan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl