NOS Voetbal

Ook Babel keek met schuin oog naar Oranje: 'Risico wilde ik niet lopen'

Babel: Het begon toch te knagen in Turkije

Als het aan Ryan Babel ligt maakt hij aanstaande zondag al tegen Sparta zijn rentree als Ajacied. De 33-jarige aanvaller is naar eigen zeggen "absoluut topfit".

Uiteraard bepaalt trainer Erik ten Hag de opstelling, maar dat Babel het niet schuwt om de regie in eigen handen te nemen blijkt wel uit de manier waarop zijn terugkeer naar Amsterdam tot stand is gekomen. Want heeft hij die transfer niet eigenhandig in gang gezet?

"Dat is een moeilijke vraag...", lacht Babel veelzeggend. "Nou ja, laat ik zeggen dat ik goede relaties heb bij Ajax. Dus dat was inderdaad niet zo ingewikkeld."

'Begon te knagen'

Babel heeft, in tegenstelling tot PSV-keeper Jeroen Zoet, geen overleg gehad met bondscoach Ronald Koeman over zijn overstap van Galatasaray naar Ajax. Toch speelde juist zijn status bij Oranje een belangrijke rol in deze transfer.

"Het ging niet eens heel slecht in Turkije, maar ook niet heel lekker. Ik merkte dat het aan me ging knagen. Ik had het gevoel dat als ik daar zou blijven, dat ik bij het Nederlands elftal met een mindere vorm zou binnenkomen. Dat risico wilde ik niet lopen."

'Beetje angstig'

Het is na 2004-2007 en 2012-2013 de derde contractperiode bij Ajax voor de geboren Amsterdammer. Maar ook begin 2016 liep hij nog even op De Toekomst rond.

Dat was kort nadat zijn contract bij Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten verscheurd was en zich niet snel een nieuwe club aandiende voor Babel.

Babel zat in 2016 even in de piepzak: 'Een beetje angst'

Dat had toen op 29-jarige leeftijd zomaar het einde van zijn spelersloopbaan kunnen betekenen. "Ik was niet honderd procent hopeloos, maar had wel een beetje angst ja", erkent Babel nu.

Bij Deportivo La Coruna blies hij zijn carrière nieuw leven in. Om via Besiktas, Fulham en Galatasaray opnieuw bij zijn jeugdliefde uit te komen. "Ik ben altijd Ajacied gebleven."

Babel als 'vanouds': roze haren en rugnummer 49

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl