Erik ten Hag tijdens een training in Qatar
NOS Voetbal

Geen transferzorgen Ten Hag: 'Alle sleutelspelers blijven aan boord'

Hoewel Ajax de komende maanden niet meer in de Champions League actief is, vreest Erik ten Hag niet voor een leegloop van zijn selectie. De trainer weet zelfs dat iedereen aan boord blijft, zo vertelde hij in Qatar aan de NOS.

Dat Ajax op trainingskamp is in Qatar, zal weinigen zijn ontgaan. De keuze om daar te werken aan de voorbereiding op de tweede seizoenshelft heeft de nodige vragen opgeroepen.

Ten Hag kan dat wel begrijpen. "Ik volg uiteraard ook het nieuws." Toch zijn de vraagstukken waar hij zich deze week voornamelijk mee bezighoudt van een heel andere orde.

Hoe hij bijvoorbeeld zijn achterhoede gaat vormgeven nu Daley Blind enige tijd uit de roulatie is na diens hartklachten. En of zijn ploeg de decemberkater al verwerkt heeft.

'Slechts één slechte week'

Het antwoord op die laatste vraag luidt heel stellig 'ja' als je het aan Ten Hag vraagt. "De spirit in de groep is goed, heel levendig. Er wordt veel gelachen, maar er is ook strijd. Dat moet ook, want wij zijn topsporters. Wij willen grenzen verleggen."

Bovendien valt het volgens de coach allemaal wel mee met het sportieve verval aan het einde van 2019. "We hebben een fantastisch jaar gehad, met slechts één slechte week waarin we van Willem II, Valencia en AZ verloren."

"En de oorzaak van die nederlagen weten we ook. We hebben wat problemen gehad in aanvallende zin. Het ontbrak ons aan diepgang. Dat had te maken met blessures."

'Uitstekend gepresteerd in Champions League, ondanks tegenslagen'

Die blessurezorgen in aanvallende zin zijn grotendeels achter de rug. Quincy Promes doet weer volop mee en de rentree van David Neres is ook aanstaande.

Met de komst van huurling Ryan Babel zou je zelfs kunnen zeggen dat het dringen wordt voorin, maar daar is Ten Hag het niet mee eens.

"Neres is nog niet helemaal wedstrijdfit en ook Klaas-Jan Huntelaar heeft nog wat klachten. Daarom vonden wij het noodzakelijk om te anticiperen op de transfermarkt."

'Iedereen blijft'

Als het aan de Amsterdammers ligt, blijft het daarbij deze transferperiode. Algemeen directeur Edwin van der Sar liet al doorschemeren klaar te zijn op de transfermarkt.

Desalniettemin zullen er de komende drie weken tot aan de deadline vrijwel dagelijks namen van Ajacieden in Engelse, Spaanse of Italiaanse sportkranten in verband worden gebracht met Europese topclubs.

Ten Hag ligt daar niet wakker van. Hij weet wel beter. "Ik geloof daar niet in. Wij houden onze sleutelspelers aan boord. Daar ben ik van overtuigd."

Ten Hag: 'Wij houden sleutelspelers aan boord'

Wie de trainer van Ajax aanhoort moet welhaast concluderen dat hij ontspannen en vol vertrouwen toeleeft naar de hervatting van de competitie.

Alleen die kritiek op de locatie van het trainingskamp blijft terugkeren. Zeker omdat het uiteindelijk ook het sportieve aspect raakte toen de (Nederlandse) Amerikaan Sergiño Dest besloot terug te keren naar Amsterdam vanwege de onrust in het Midden-Oosten.

"Dat conflict tussen Iran en de VS laaide pas een dag voor ons vertrek op", zegt Ten Hag. "Maar als dat zorgt voor onbehagen van een speler, dan moet je daarin meegaan. Het welzijn van de spelers staat voorop."

'Bewust van impact van Ajax'

Was die keuze voor Qatar achteraf nu wel zo verstandig? Ten Hag spreekt zich er niet heel stellig over uit, maar zwijgen doet hij evenmin.

"Het is een besluit van de club. Daar kan je op verschillende manieren naar kijken. Ik ben in eerste instantie trainer, dus ik kijk er van de technische kant naar."

"Maar ik ben me zeer bewust van onze maatschappelijke impact. Al kan je ook zeggen: zo vragen we juist aandacht voor deze regio. Misschien dat wij op deze manier een steentje kunnen bijdragen."

Ten Hag over Dest: 'Welzijn van speler staat voorop'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl