Demonstranten wuiven de Turkse vlag in Tripoli
NOS Nieuws

Erdogan stuurt meer troepen naar Libië als 'signaal voor onderhandelingen'

Turkije stuurt meer troepen naar Libië om de regering van premier Sarraj te ondersteunen. President Erdogan zond eerder al 35 militairen om het Libische regeringsleger te ondersteunen. De troepen van Sarraj voeren een felle strijd om de macht met de troepen van krijgsheer Haftar, die het grootste deel van het land in handen heeft en recent onder meer de stad Sirte in handen kreeg.

Correspondent Melvyn Ingleby denkt dat Erdogan met de extra troepen een signaal wil afgeven voor de vredestop over Libië, die komende zondag in Berlijn wordt georganiseerd. "Hiermee kan hij aan de betrokken partijen een waarschuwing afgeven."

Afgelopen maandag ging een aangekondigd staakt-het-vuren niet door, nadat Haftar het overleg had verlaten omdat hij niet wil dat Turkije deelneemt aan de gesprekken.

Risico's

Met deze nieuwe stap hoopt Erdogan hem opnieuw aan de onderhandelingstafel te krijgen, denkt Ingleby. "Het feit dat Turkije niet zegt hoeveel troepen het stuurt, onderstreept dat dit eerder een algemene waarschuwing is dan de voorbereiding van een offensief."

Tripoli heeft tijdens de opmars van Haftar meerdere landen om militaire steun gevraagd. Alleen Ankara zegde dat toe. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten noemde die steun "een roekeloze vorm van buitenlandse inmenging".

Tot dusver hielden Turkse militairen zich alleen bezig met het coördineren en trainen van regeringstroepen. Volgens The Guardian wordt het vechten overgelaten aan Syrische milities, die door Turkije zijn getraind.

De correspondent wijst erop dat de militaire operatie veel risico's voor Erdogan meebrengt. "Turkije heeft geen vliegdekschip, waardoor het alleen vanuit Turkse bases luchtsteun kan bieden." Daarnaast klinkt er vanuit eigen land kritiek op de impopulaire interventie.

Belang voor Erdogan

Toch is het voor Erdogan van groot belang om Libië uit handen van Haftar te houden. De oud-generaal geniet steun van landen die Turkije niet goedgezind zijn, zoals Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook heeft Turkije veel investeringen in Libië uitstaan.

Onlangs heeft Turkije met de regering in Tripoli een maritiem akkoord gesloten, waarbij de wateren van beide landen met elkaar werden verbonden, zodat Ankara aanspraak kan maken op olie en gas in de Middellandse Zee. Vandaag voegde Erdogan daar aan toe dat landen geen olie voor de Libische kust mogen winnen zonder goedkeuring van Ankara en Tripoli.

Vredestop in Berlijn

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas. is vandaag in Libië om te overleggen met Haftar, ter voorbereiding op de Libië-conferentie van komende zondag. Volgens Maas is de top "de beste kans om iets te bereiken in het vredesproces."

Vandaag zegde Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk toe naar de top te komen, die wordt geleid door Bondskanselier Merkel. Ook de Libische regering in Tripoli, Turkije, Rusland, de Verenigde Staten, China en Italië zullen vertegenwoordigd zijn. Volgens een bron van de Turkse staatsomroep zal ook Haftar zijn opwachting maken.

Hoe heeft het zover kunnen komen? In deze video leggen we het uit:

Hoe de oorlog in Libië steeds ingewikkelder wordt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl