De strijd nam gisteren in hevigheid toe

Staakt-het-vuren Idlib mislukt, tientallen doden gemeld

Bij zware gevechten in de Syrische provincie Idlib zijn zeker 39 mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Engeland een netwerk van Syrische bronnen raadpleegt. De strijd tussen jihadistische milities en pro-regeringsstrijders is de afgelopen dagen opgelopen.

Het regeringsleger probeert al lange tijd de regio te heroveren. Afgelopen nacht slaagden troepen van president Assad erin om twee plaatsen te veroveren in de buurt van de strategisch gelegen stad Maaret al-Numan. Daarbij vonden verschillende bombardementen plaats.

De ravage in op de markt in Ariha, een stad in Idlib, is groot:

Enorme ravage na luchtaanval in Idlib

Zondag sloten Rusland en Turkije, die beide tegengestelde partijen steunen, een akkoord over een wapenstilstand. Dat staakt-het-vuren lijkt met de nieuwe gevechten definitief mislukt. Volgens de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar zette het Syrische regeringsleger de strijd voort.

Bufferzone

De minister zei gisteren dat Turkije met Rusland overlegt over het instellen van een 'veiligheidszone' binnen de provincie Idlib. Daar zouden vluchtelingen gedurende de winter onderdak moeten krijgen. Volgens de Verenigde Naties zijn ongeveer 350.000 Syriërs uit de provincie Idlib op de vlucht.

In oktober viel Turkije het noordoosten van Syrië binnen om Koerdische milities uit het gebied te verdrijven. Ook daar wil de Turkse president Erdogan een bufferzone instellen om vluchtelingen te vestigen. Turkije vangt op dit moment zo'n 3,6 miljoen vluchtelingen op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl