Jetze Plat na het winnen van de wereldtitel
NOS Sport

Handbiker Plat en rolstoeltennisster De Groot in race voor Laureus Award

Handbiker Jetze Plat en rolstoeltennisster Diede de Groot zijn genomineerd voor een Laureus Award, die ook wel bekendstaat als de 'Oscar van de sportwereld'. Beiden maken kans op de prijs in de categorie Paralympisch Sporter van het Jaar.

Plat won afgelopen jaar voor de derde keer zowel de tijdrit als de wegwedstrijd bij de WK para-cycling en werd voor het vierde jaar op rij wereldkampioen op de para-triatlon. Die prestaties leverden hem vorige maand op het Nederlandse Sportgala al de status van Paralympisch Sporter van het Jaar op.

De Groot veroverde vorig jaar de titel op de Australian Open, Roland Garros en de US Open en was in december ook de beste in het enkelspel bij de WK.

Bij de uitreiking van de Laureus Awards op 17 februari in Berlijn komen nog veel meer categorieën aan bod.

Tot de genomineerden bij de sportmannen behoren de Britse Formule 1-coureur Lewis Hamilton, die zijn zesde wereldtitel pakte, de Spaanse tennisser Rafael Nadal, die in 2019 Roland Garros en de US Open op zijn naam schreef, en de Keniaanse atleet Eliud Kipchoge, die als eerste mens de marathon binnen de twee uur wist te voltooien.

Bij de vrouwen staan de Amerikaanse turnster Simone Biles, die bij de WK maar liefst vijf gouden medailles won, haar skiënde landgenote Mikaela Shiffrin, die naar twee wereldtitels gleed en vier wereldbekerklassementen naar haar hand zette, en voetbalster Megan Rapinoe, de aanvoerster van wereldkampioen Amerika, tussen de kanshebbers.

Liverpool, dat vorig jaar met Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in de gelederen de Champions League en het WK voor clubteams won, maakt zelfs kans op twee prijzen. De Engelse formatie is genomineerd in de categorieën 'Ploeg van het Jaar' en 'Comeback van het Jaar'.

Dat laatste danken de Liverpudlians aan de 4-0 thuiszege op Barcelona in de halve finales van de Champions League nadat uit met 3-0 was verloren en uitschakeling niet meer te voorkomen leek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl