ANP
Proces-Taghi

Giërmo B., die samen met anderen verdacht wordt van de moord op advocaat Derk Wiersum, blijft langer vastzitten. De rechter vindt de verdenkingen tegen B. sterk genoeg om zijn voorarrest te verlengen.

De officier van justitie zei vandaag in de eerste zitting in de zaak dat B. kort na de moord zijn schulden afbetaalde. Ook vond de politie een schoenendoos vol geld op zijn slaapkamer, rekende hij contant een auto af en had de telefoon van B. enkele keren contact met een nummer dat kort voor de moord contact had met de telefoon van Wiersum. Het is niet duidelijk waar dat over ging.

B. stond volgens het OM op het moment van zijn arrestatie eind september op het punt om naar Suriname te vluchten. Hij werd opgepakt toen hij in de rij stond op Schiphol.

Beluister hier een fragment van de zitting:

'Vlak na de moord beschikte B. plotseling over veel geld'

Het is voor het OM nog niet duidelijk welke rol de 36-jarige B. precies had bij de moord. De officier zei vandaag enkel dat B. ervan wordt verdacht met voorbedachten rade Wiersum van het leven te hebben beroofd.

Volgens het OM was B. "de vaste gebruiker" van de Opel Combo die is gebruikt bij de moord. Op en in de wagen zijn bloedsporen van Wiersum aangetroffen. Via observaties werd ontdekt dat B. na de moord in de auto reed.

B. ontkende via zijn advocaat Tjalling van der Goot zijn betrokkenheid. Van der Goot zei dat zijn cliënt de Combo had geleend van iemand anders. Hij gebruikte weliswaar de auto, maar enkel om bijvoorbeeld grof vuil weg te brengen.

Daarnaast was het gevonden geld verkregen via onder meer een "wietdeal" en was de reis naar Suriname geboekt als retour. Kortom: volgens Van der Goot is er onvoldoende bewijs voor betrokkenheid bij de moord en zijn de verdachtmakingen gebaseerd op "aannames, vermoedens en gissingen".

'Beïnvloedbaar, met beperkt IQ'

B. was vandaag zelf ook aanwezig in de rechtszaal in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam, waar nog meer veiligheidsmaatregelen waren getroffen dan gebruikelijk.

Toen de rechter hem vroeg of hij iets wilde zeggen, zei hij niet inhoudelijk te willen ingaan op de zaak. Wel betuigde hij zijn medeleven met de vrouw en kinderen van Wiersum. "Want ik ben zelf ook vader en vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd", zei hij.

Volgens verschillende media werd B. eerder al eens tot zeven jaar cel veroordeeld voor het plegen van overvallen. Het gerechtshof omschreef hem destijds als een "beïnvloedbare man met een beperkt IQ".

Andere verdachten

De zitting van vandaag is een pro-formazitting. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Het gaat voornamelijk over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis van B. en de planning.

Na Giërmo B. werden in november ook nog anderen gearresteerd in de zaak-Wiersum. Twee mannen zouden een gestolen auto hebben geregeld. Zij zijn voorlopig vrijgelaten.

De laatste verdachte die werd gearresteerd, bleek een neef van Ridouan Taghi. Het OM vermoedt dat hij de liquidatie heeft gecoördineerd. Hij moet later voor de rechter komen.

Wie was advocaat Derk Wiersum?

Wie was advocaat Derk Wiersum?

Wiersum werd op 18 september doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het Marengo-proces over een reeks liquidaties. Het OM sluit niet uit dat Wiersum eerder geliquideerd had moeten worden. Volgens de officieren ging er mogelijk een streep door een eerdere poging, omdat de verdachten verrast werden toen de advocaat op de fiets naar zijn werk ging.

Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het Marengo-proces. Er wordt vermoed dat hij ook opdracht heeft gegeven voor de moord op Wiersum, hoewel het OM hem hiervoor nog niet heeft aangeklaagd. Taghi werd vorige maand in Dubai opgepakt en zit sinds 19 december in de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught.

STER reclame