NOS NieuwsAangepast

Verdacht pakketje bij Joods restaurant Amsterdam was geen explosief

Het verdachte pakketje dat vanochtend werd gevonden voor de deur van Joods restaurant Hacarmel in Amsterdam bevatte geen explosief. "Er is geen gevaar meer", zegt de politie.

Om 10.15 uur kreeg de politie de melding dat er een doos waar draden uitstaken voor het restaurant aan de Amstelveenseweg lag. De omgeving werd afgezet en huizen en winkels werden ontruimd.

Twee uur na de melding kwam de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) om onderzoek te doen. Naast medewerkers in beschermende kleding gebruikte de EOD ook een op afstand bestuurbare robot om het pakketje te onderzoeken.

Rond 14.40 uur werd duidelijk dat er geen explosief in zat.

Een groot gebied rond het restaurant in Amsterdam-Zuid was afgezet:

Verdacht pakketje gevonden bij Joods restaurant Amsterdam

Het restaurant was eerder doelwit van vernielingen. Een Palestijnse vluchteling uit Syrië sloeg een ruit van het restaurant in op 7 december 2017, vlak nadat de Amerikaanse president Trump had bekendgemaakt dat hij de ambassade van de VS in Israël naar Jeruzalem zou verplaatsen. De vluchteling zwaaide daarbij met een Palestijnse vlag. De man werd veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf, een schadevergoeding van 500 euro en een locatieverbod van twee jaar.

In januari 2018 werden er etensresten op de ramen gesmeerd. Een paar maanden later, in maart, werd de gevel van het restaurant opnieuw vernield. Volgens de politie was er toen vermoedelijk een steen tegen de ruit gegooid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl